21:06 10.01.2018

Московський суд відмовив Siemens у позові до ТПЕ про "кримські турбіни"

3 хв читати
Московський суд відмовив Siemens у позові до ТПЕ про "кримські турбіни"

Арбітражний суд Москви в середу відмовив ТОВ "Сіменс технології газових турбін" (СТГТ) у позові до двох структур "РОСТЕХ" - ТОВ "ЗО "Технопромекспорт" і ВАТ "ЗО "Технопромекспорт" (ТПЕ) - про "кримські турбіни", передав кореспондент "Інтерфаксу" з суду.

На початку засідання суд відмовив ТПЕ у прийнятті до провадження зустрічного позову, а ТОВ "СТГТ" - у зупиненні провадження у справі до набуття законної сили рішенням за іншим судовим актом, прийнятим у грудні 2017 року. Арбітражний суд Москви 14 грудня відмовив німецькій Siemens у позові до ВАТ "ЗО "Технопромекспорт" і ТОВ "ЗО "Технопромекспорт" стосовно незаконного, як вважає позивач, переміщення турбін до Криму.

Крім цього, суд тоді відмовив ТПЕ в зустрічному позові до Siemens.

У цьому позові СТГТ - СП Siemens і АТ "Силові машини" - вимагає повернути їй турбіни, виготовлені для ТЕС у Тамані, але в результаті поставлені до Криму з порушенням санкцій ЄС і пунктів договору.

Виступаючи на засіданні, представник СТГТ заявив, що оскаржувану угоду "укладено під впливом обману", а відповідач є недобросовісним покупцем. У зв'язку з цим контракт має бути визнаний нечинним, а майно - повернуте. Якби позивачеві було відомо, що турбіни буде направлено до Криму, то контракт не було б укладено, наголосив він.

Він також додав, що компанія дізналася про переміщення турбін до Криму влітку 2017 року через повідомлення ЗМІ. При цьому відповідачі ці дані не спростували.

У свою чергу представник ТПЕ висловив думку, що подання цього позову є зловживанням правом. СТГТ не зміг довести, як порушено його права. "Позов спрямований на можливе висунення претензій з боку Європейського Союзу", - сказав він.

Він також зазначив, що в матеріалах справи відсутні докази "зловмисного" наміру відповідачів або введення позивачів в оману.

Суд 11 грудня 2017 року за клопотанням ТОВ "ЗО "Технопромекспорт" залучив до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог, німецьку компанію Siemens.

Як повідомлялося, Siemens звинувачує два "Технопромекспорти" в тому, що вони незаконно перемістили до Криму чотири турбіни, поставлені для будівництва електростанцій у Тамані. Згідно із санкційними обмеженнями, німецька компанія забороняла використовувати свої турбіни для виробництва електроенергії в Криму, оскільки ЄС не визнає російського статусу Криму.

Позивач вимагає повернути турбіни й визнати операції з продажу турбін недійсними. На думку позивача, Siemens ошукали. При цьому в ТОВ "ЗО "Технопромекспорт" вважають, що німецький концерн намагається добитися на території РФ виконання санкцій іноземних держав, а не захищає свої громадянські права. Через порушення санкцій Siemens загрожують штрафні санкції з боку ЄС. Водночас контракт у Росії було повністю виконано.

Станції в Криму мають розпочати роботу в травні-червні 2018 року.

У відповідь на переміщення турбін ЄС ввів проти трьох російських компаній і трьох фізосіб додаткові санкції.

Під час судових розглядів 14 грудня представник "Технопромекспорту" повідомив, що Siemens не має наміру повертати гроші. При цьому представник Siemens заявив, що наразі це питання не порушувалося. Пояснюючи суть питання після судового засідання, він сказав: "Ми не говорили, що готові повернути гроші, ми говорили, що розуміємо наслідки від задоволення позову".

14 грудня 2017 року заступник міністра енергетики РФ Андрій Черезов повідомив, що дві з чотирьох спірних турбін уже змонтовано в Криму.

У Siemens раніше заявляли, що обладнання, яке пройшло монтаж, втратить свою вартість, і просили про забезпечувальні заходи за позовами, але суд у цих заходах відмовив. Турбіни оцінювалися в суму близько 150 млн євро.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА