07:53 27.11.2017

У Відні відбудеться перший за три роки раунд офіційних переговорів щодо придністровського врегулювання у форматі "5 + 2"

2 хв читати

У Відні в понеділок розпочинається раунд офіційних переговорів щодо придністровського врегулювання у форматі "5 + 2", такі зустрічі не проводилися з квітня 2014 року.
Як повідомили кореспонденту "Інтерфаксу" в Бюро з реінтеграції при уряді Молдови, делегації Кишинева і Тирасполя представлять головні переговірники - віце-прем'єр-міністр Молдови Георгій Балан і міністр закордонних справ Придністров'я Віталій Ігнатьєв. Також у переговорах братимуть участь представники посередників - глава Місії ОБСЄ в Молдові Майкл Скенлан, спецпредставник Росії, посол з особливих доручень МЗС Росії Сергій Губарєв і спецпредставник України Віктор Крижанівський. Спостерігачів від Євросоюзу і США у Відні представлятимуть глава делегації ЄС в Молдові Петер Михалко і посол США в Молдові Джеймс Петтіт.
Під час переговорів будуть обговорюватися проблеми взаємовідносин між Кишиневом і Тирасполем, хід виконання домовленостей з пакету "Берлін плюс", до якого входять по чотири проблеми, висунуті кожною зі сторін. Раунд переговорів буде проходити на тлі активізації діалогу між двома берегами Дністра і рішення низки проблем, які були включені до цього пакету.
Так, минулої суботи представники Кишинева і Тирасполя підписали документи про рішення чотирьох проблем: про забезпечення належного функціонування в Придністров'ї шкіл з викладанням молдавською мовою на основі латинської графіки; визнання Кишиневом дипломів про вищу освіту, виданих в Придністров'ї; відновлення мобільного та стаціонарного зв'язку між двома берегами Дністра; забезпечення безперешкодного доступу молдавських фермерів до своїх сільськогосподарських угідь, розташованих на лівому березі Дністра.
Тижнем раніше було відновлено рух транспорту по мосту через Дністер в районі сіл Гура Бикулуй і Бичок. Міст був зруйнований під час конфлікту 1992 року, відновлений в 2000 році, але до цих пір залишався закритим.
Переговори у форматі "5 + 2" не проводяться з квітня 2014 р. У червні 2016 року в Берліні відбулася неформальна зустріч учасників переговорів, на якій був розроблений протокол, до якого входить низка вимог Тирасполя. Було прийнято рішення, що після виконання протоколу, буде прийнято рішення про відновлення переговорів. Однак протокол не був виконаний, а учасники формату "5 + 2" більше не зустрічалися.
У 2017 г. "Берлінський протокол" доповнений кількома умовами Кишинева, завдяки чому сформований пакет "Берлін +", який стане основною темою переговорів 27-28 листопада в Австрії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА