15:11 06.11.2017

Україні слід думати не про повернення територій, а про постраждалих від збройної агресії РФ людей - правозахисник

2 хв читати
Україні слід думати не про повернення територій, а про постраждалих від збройної агресії РФ людей - правозахисник

Українська влада має приділити увагу наданню особливого статусу внутрішньо переміщеним особам, визнанню їх потерпілими внаслідок збройної агресії РФ, повернути їм виборчі права та компенсувати вартість втраченого житла, переконані в громадській організації із захисту прав переселенців.

"Ми бачимо Мінські домовленості, переговори на міжнародному рівні. Про що йдеться на цих переговорах? Ідеться про території, і немає жодного слова про людей", - сказала керівник Луганської правозахисної групи, юридичний координатор громадської платформи захисту прав постраждалих унаслідок збройного конфлікту в Україні Наталія Целовальниченко в понеділок на прес-конференції в Києві.

Вона наголосила, що головна мета їхньої громадської ініціативи - "щоб держава почала говорити не про реінтеграцію територій, а про людей як окремих суб'єктів, які постраждали внаслідок збройного конфлікту й агресії РФ".

За словами Н.Целовальниченко, Україна має показати міжнародній спільноті, що є не тільки збройний конфлікт, а й постраждалі від нього люди.

"Наша головна вимога зараз до президента, Верховної Ради, уряду - розпочати державну кампанію з надання статусу внутрішньо переміщеним особам та учасникам АТО", - заявила керівник правозахисної групи.

Говорячи про механізм надання такого статусу, Н.Целовальниченко нагадала, що з 2014 року Генпрокуратура розслідує кримінальне провадження за фактом агресії РФ і участі в конфлікті незаконних збройних формувань. У рамках цієї справи, за словами правозахисника, можна говорити і про спеціальний статус постраждалих.

"А для того, щоб цей правовий механізм запрацював, необхідне, звісно, ухвалення спеціального закону про компенсацію шкоди, якої завдано внаслідок агресії РФ", - наголосила вона.

За словами Н.Целовальниченко, представники громадської ініціативи зустрічалися з деякими народними депутатами з цього приводу, щоб прискорити цей процес.

"Постраждалих тільки внутрішньо переміщених осіб зараз в Україні близько 2 млн осіб ... Обов'язковою вважаємо вимогу відновлення виборчого права на місцевих виборах ... Протягом трьох років внутрішньо переміщені особи залишаються просто безправними", - сказала вона.

Також Н.Целовальниченко наголосила на необхідності вирішення питання забезпечення внутрішньо переміщених осіб житлом.

"Якби було виплачено компенсацію завданої шкоди внаслідок збройного конфлікту й люди отримали б відшкодування за житло, яке залишилося на окупованій території, це питання не було б актуальним. А зараз людям просто ніде жити", - додала вона.

"Україна має боротися не за території, а за людей. Люди повинні відчувати, що вони пов'язані саме з цією державою ... На цьому будуються відносини між державою і людиною. Якщо немає такого зв'язку, немає взаємного договору, то ні про яку реінтеграцію не може йтися", - підсумувала керівник правозахисної групи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У п'ятницю в Україні буде тепло і сухо, на півдні вдень до 26°, у Чернігівській та Сумській областях 15-20°

Сили оборони України покращили своє тактичне становище в районі Серебрянського лісництва - ОСУВ "Хортиця"

Україна розглядає механізм ленд-лізу як запобіжник проти політичної дестабілізації серед союзників - Стефанішина

Союзники працюють над тим, щоб гарантувати незворотність членства України в НАТО на саміті у Вашингтоні - Стефанішина

Ворогу вдалося закріпитися в Очеретиному, ЗСУ вживають заходів щодо стабілізації обстановки та повернення під контроль н.п. - ОСУВ "Хортиця"

Укргідрометцентр попереджає про заморозки на ґрунті у східних регіонах 4 і 5 травня

Російський ракетний удар по Одесі знищив посилки на "Новій пошті" на 3 млн грн

Перший Саміт миру для України стане платформою, яка започаткує майбутній мирний процес, - пресслужба президента

У Запорізькій області на Великдень буде посилено заходи безпеки - голова ОВА

Половина енергетичної системи України пошкоджена - Кулеба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА