13:25 12.12.2016

S&P підтвердило рейтинги України на рівні "B-/В" зі "стабільним" прогнозом

4 хв читати
S&P підтвердило рейтинги України на рівні "B-/В" зі "стабільним" прогнозом

Міжнародне рейтингове агентство Standard&poor's (S&P) 9 грудня, увечері, підтвердило кредитні рейтинги України на рівні "B-/В" зі "стабільним" прогнозом.

Як наголошується в повідомленні агентства, після сильного падіння ВВП і стрибка інфляції в 2015 році макроекономічна картина України покращилася: відновилося економічне зростання і знизилися темпи інфляції. Крім того, уряд також провів деякі реформи, які дозволили країні, хоч і з затримками, але залучити у вересні черговий транш МВФ.

Довгостроковий рейтинг України на рівні "B-" відображає складну економічну та політичну ситуацію в країні на тлі непередбачуваності розвитку конфлікту на сході України, наявності в України істотних умовних зобов'язань, а також низки невирішених питань у сфері охорони здоров'я, банківському та фінансовому секторах.

Агентство прогнозує зростання реального ВВП в 2016 році на 1%, незважаючи на слабкі показники експорту, ризики, пов'язані з національною безпекою, несприятливі умови ведення бізнесу в країні, а також необхідність проведення виваженої фіскальної політики. Надалі, за оцінками S&P, економіка України буде зростати в середньому на 2,3% в рік.

S&P прогнозує, що в 2016 році дефіцит рахунку поточних операцій України істотно зросте у зв'язку з відновленням зростання імпорту і становитиме 3,1% ВВП. Надалі, в міру стабілізації економіки та зростання експорту, дефіцит рахунку поточних операцій в 2016-2019 роки буде становити в середньому 2,8% ВВП. Зовнішній борг з вирахуванням ліквідних активів ("вузький" чистий зовнішній борг) у цей період в середньому становитиме 151% надходжень за рахунком поточних операцій, тоді як потреби у зовнішньому фінансуванні, відсоток надходжень за рахунком поточних операцій і доступних для використання резервів становитимуть 146%.

Агентство також попереджає, що в 2019 році, коли в країні повинні відбутися вибори президента, уряд може зіткнутися з труднощами у виплаті великого обсягу боргових зобов'язань, що підлягають погашенню.

"Рівень чистого боргу розширеного уряду (борг уряду, а також регіональних та місцевих органів влади, мінус ліквідні фінансові активи уряду, а також регіональних і місцевих органів влади - ІФ) залишається високим для країни з таким низьким рівнем доходів. Реструктуризація зовнішнього державного боргу України у жовтні 2015 року надала уряду країни лише деяку відстрочку, протягом якої він може спробувати скоригувати динаміку боргу шляхом поліпшення бюджетних показників і проведення реформ, які могли б сприяти економічному зростанню", - зазначено в повідомленні S&P.

За оцінками агентства, рівень чистого боргу розширеного уряду до кінця 2016 року становитиме 76% ВВП. Надалі, до 2019 року, борг розширеного уряду щорічно збільшуватиметься в середньому на 3,7% ВВП, при цьому частка "чистого" боргу розширеного уряду до ВВП скоротиться до 61% в 2019 році з 71% в 2015 році.

"Високий рівень боргу передбачає, що уряду для підтримки стійкості боргового навантаження необхідно планувати бюджет із первинним профіцитом, зберігати доступ до фінансування з боку МВФ та інших організацій-донорів, а також підтримувати стійкі темпи зростання ВВП", - вважає агентство.

У повідомленні також зафіксовано великий обсяг умовних зобов'язань (зобов'язання, які за певних обставин можуть стати держборгом – ІФ), який, на думку агентства, являє собою ризик для майбутніх показників держбюджету. Серед таких зобов'язань вказані єврооблігації України на $3 млрд, тримачем яких є Російська Федерація, і позов ПАТ "Газпром" (РФ) до НАК "Нафтогаз України" через неплатежі за угодою "бери або плати" (take-or-pay) у розмірі $31,8 млрд.

Що стосується діяльності Національного банку України (НБУ), одним з найважливіших його завдань, на думку агентства, залишається накопичення резервів.

"Збільшення резервів підвищило довіру учасників ринку до НБУ і сприяло стабілізації курсу гривні", - зазначено в повідомленні.

За оцінками S&P, курс гривні до долара США до кінця поточного року зросте до 25,6 грн/$1 з 24,03 грн/$1 на кінець 2015 року, і в 2017 році - ще на 90 копійок.

Агентство позитивно оцінює відкликання НБУ ліцензій у 80 банків через недостатню прозорість структури власності. Найбільш негативний вплив на банківський сектор країни має високий рівень проблемних кредитів.

"Згідно з критеріями оцінки галузевих і країнових ризиків банківського сектора (Banking Industry Country Risk Assessment — BICRA), S&P Global Ratings зараховує банківський сектор України до групи "10" (країни з найбільшими ризиками). Накопичені проблеми, пов'язані з кредитуванням пов'язаних сторін, являють собою серйозні ризики для низки великих банків високої системної значущості й тим самим для банківського сектора загалом. Здатність уряду підтримувати банки з такими проблемними активами залишається невизначеною", - зазначено в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА