19:34 18.08.2016

Значна площа посівів кукурудзи в Україні заражена забороненими в Китаї карантинними захворюваннями - Держпродспоживслужба

2 хв читати
Значна площа посівів кукурудзи в Україні заражена забороненими в Китаї карантинними захворюваннями - Держпродспоживслужба

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба) констатує наявність заборонених у Китаї збудників карантинних захворювань на значних площах під кукурудзою в Україні.

Згідно з прес-релізом служби, як і в попередні роки, цього літа у багатьох регіонах України тривають обстеження посівів кукурудзи, сої та ячменю, а також здійснюються лабораторні дослідження з метою встановлення відповідності вітчизняного зерна заявленим вимогам Китайської Народної Республіки.

У результаті досліджень, проведених експертами держпідприємства "Львівська обласна фітосанітарна лабораторія", було виявлено 146 зразків рослин кукурудзи, заражених забороненими в КНР збудниками карантинних захворювань. Майже всі ці зразки виявилися носіями карантинної для України хвороби - бактеріального в'янення кукурудзи (Erwinia stewartii).

Заражені зразки кукурудзи надійшли від виробників Львівської, Рівненської, Івано-Франківської, Волинської та Тернопільської областей, які планують експортувати свою продукцію до Китаю.

На територіях, де виявлено збудник карантинного захворювання, вводиться карантинний режим відповідно до вимог українського фітосанітарного законодавства. Усім господарствам, на полях яких виявлено ці захворювання кукурудзи, було відмовлено в майбутньому експорті зерна із заражених площ до Китаю.

"Цьогорічне виявлення захворювання на такій значній площі (1796,13 га) створює значні ризики для майбутньої співпраці з КНР, а також ставить під загрозу весь український експорт кукурудзи як в азійському, так і в інших напрямках", - йдеться в повідомленні.

Держпродспоживслужба зазначає, що зараз необхідно застосувати заходи з локалізації та ліквідації зазначеної хвороби, включаючи можливість постійного контролю з боку відомства, а також проведення комплексного розслідування походження зараженого насіння для попередження майбутнього поширення карантинної хвороби в Україні.

Як повідомлялося, Україна є найбільшим постачальником кукурудзи до Китаю.

За даними Мінагропроду, Україна в 2015/2016 маркетинговому році (МР, липень-червень), експортувала 39,487 млн тонн зерна, що на 13,5% більше, ніж попереднього сезону.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА