16:51 20.05.2016

Екс-глава "Енергоатом" Деркач заявляє про гіршу ситуацію в галузі за 25 років

2 хв читати
Екс-глава "Енергоатом" Деркач заявляє про гіршу ситуацію в галузі за 25 років

Ситуація в ядерній галузі нині є найбільш критичною за весь час існування незалежної України, вважає екс-президент "Енергоатом", народний депутат Андрій Деркач.

"У роботі нині всього сім блоків АЕС, два вишли в аварійний режим впродовж останньої доби. На Запорізькій АЕС працюють два атомні блоки з шести", - наголосив він, коментуючи агентству "Інтерфакс-Україна" зупинки українських атомних блоків, що почастішали.

На думку екс-глави "Енергоатом", востаннє така критична ситуація виникла в середині дев'яностих років минулого століття.

"Чинний міністр палива та енергетики разом з міністром юстиції впродовж трьох місяців вирішують питання розблокування рахунків "Енергоатому". Три місяці! У надзвичайних умовах, що склалися, є гостра необхідність безпосередньо звернутися в МАГАТЕ із заявою про нездатність нинішнього українського керівництва контролювати ядерну енергетику" - вважає А.Деркач.

Він нагадав, що місяць тому вимагав провести спеціальне засідання Ради національної безпеки і оборони з питань забезпечення безпеки роботи АЕС, проте його звернення, як і звернення інших народних депутатів і профспілок "Енергоатому", залишаються без розгляду керівництвом країни.

Раніше цього дня про свою стурбованість ситуацією з частими зупинками українських енергоблоків заявив міністр енергетики і вугільної промисловості Ігор Насалик. Він пов'язав їх з неправильною роботою в галузі останні півтора роки. Міністр наголосив, що однією з ключових проблем є блокування рахунків "Енергоатому".

"Щодо цієї заборгованості вели роботу СБУ і інші органи, які визнали її кримінальною, але на сьогодні виконавчою службою України заблоковані усі рахунки НАЕК "Енергоатом", і причини цього блокування мені незрозумілі. Я вважаю, що це блокування рахунків і неможливість оплачувати комплектуючі "Енергоатомом" створює небезпеку для нашої держави", - сказав І.Насалик.

В п'ятницю уранці після спрацьовування системи автоматичного захисту був відключений від енергомережі енергоблок №2 Южно-Української АЕС. Таким чином, станом на полудень п'ятниці, за даними "Енергоатому", в роботі було 8 з 15 блоків чотирьох робочих АЕС України. На блоці №1 Запорізької АЕС - 154-та доба капітального планового ремонту, на блоці №2 Запорізької АЕС - 96-та доба середнього планового ремонту, на блоці №3 Запорізької АЕС - 34-а доба капітального планового ремонту, на блоці №3 Південно-українських АЕС - 76-та доба капітального планового ремонту, на блоці №2 Рівненської АЕС - 41-ша доба середнього планового ремонту, на блоці №3 Рівненської АЕС - 11-та доба поточного ремонту.

Відключений 18 травня також через випрацьовування електронного захисту блок №4 Запорізької АЕС був підключений наступної доби після усунення пошкодження розрядника фази "С" блокового трансформатора.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Тбілісі перед будівлею парламенту відбуваються сутички між поліцією та протестувальниками, почалися затримання

Україна розраховує на розширення допомоги Азербайджану у питаннях розмінування

Єрмак і кардинал Дзуппі обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Нам потрібне суттєве прискорення постачання армії

Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані згідно із законодавством, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг

Міноборони Франції оголосило про підготовку будівництва авіаносця - наступника "Шарля де Голля"

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив важливе рішення на шляху створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

Українська авіація завдала ударів по 12 районах зосередження противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА