15:56 20.04.2016

НБУ надав правоохоронцям відомості про можливу злочинну діяльність у банку "Хрещатик"

2 хв читати
НБУ надав правоохоронцям відомості про можливу злочинну діяльність у банку "Хрещатик"

Національний банк України (НБУ) направив до правоохоронних органів листа з викладеними відомостями, які можуть свідчити про організовану злочинну діяльність у неплатіжоспроможному банку "Хрещатик" (Київ), повідомив НБУ на веб-сайті.

Як йдеться у повідомленні, зокрема, НБУ зазначив, що проблеми в банку активізувалися після того, як наприкінці березня - початку квітня юридичні особи здійснили операції з поточної діяльності, зокрема переказ коштів на свої рахунки в інші банки на загальну суму 840 млн грн. Крім того, 4 квітня були встановлені факти здійснення банком у вихідні дні операцій з "дроблення" коштів юрособами з подальшим перерахуванням на поточні рахунки фізичних осіб на загальну суму 23 млн грн.

Крім цього, окремі клієнти банку 4 квітня погасили кредитну заборгованість приватних підприємств, пов'язаних із акціонерами банку "Хрещатик", на суму понад 600 млн грн. Джерелами погашення кредитної заборгованості позичальників був переказ з рахунків юросіб і фізосіб, зокрема надання поворотної фінансової допомоги. У результаті таких угод банк визволив з-під застави ліквідне майно - цінні папери, іпотеку, цілісні майнові комплекси та земельні ділянки.

"Враховуючи те, що зазначені вище відомості, що можуть свідчити про організовану злочинну діяльність, направляємо зазначену інформацію для розгляду та відповідного реагування. Про результати розгляду отриманої інформації просимо проінформувати Національний банк", - йдеться в листі.

За оцінкою НБУ, саме такі дії пов'язаних осіб призвели до погіршення фінансового стану банку "Хрещатик", показали небажання окремих акціонерів рятувати його і впливають на виконання банком зобов'язань перед іншими кредиторами - юридичними та фізичними особами, зокрема мають депозити понад 200 тис. грн.

Як повідомлялося, НБУ ввечері 5 квітня оголосив про визнання неплатоспроможним банку "Хрещатик" і передання його ФГВФО під тимчасову адміністрацію.

За інформацією НБУ, вкладниками банку є 308 тис. фізичних осіб, 98,7% з них отримають у повному обсязі відшкодування гарантованої суми (до 200 тис. грн). Загальна сума до відшкодування становить 2,8 млрд грн.

Основною причиною неплатоспроможності банку, НБУ і київська влада назвали небажання інших акціонерів вкладати в його докапіталізацію, загальні потреби в якій НБУ за підсумками стрес-тестів оцінив у 1,25 млрд грн до червня 2017 року, зокрема 600 млн грн – до 1 травня поточного року.

Згідно з останньою структурою власності банку, його найбільшими співвласниками виступають Андрій Іванов (37,44%), Микола Солдатенко (24,24%) та Київська міськдержадміністрація (25%).

А. Іванов є молодшим партнером "Київської інвестиційної групи", М.Солдатенко – екс-співвласник "Запоріжсталі", міноритарний акціонер Індустріалбанку.

Банк "Хрещатик" заснований у 1993 році. За розміром загальних активів на 1 жовтня 2015 року (10,09 млрд грн) посідав 18-е місце серед 123 українських банків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА