12:06 30.12.2015

Мінфін сподівається на включення до спецфонду заарештованих $1,4 млрд ОВДП і виплат за ними екс-чиновників

2 хв читати
Мінфін сподівається на включення до спецфонду заарештованих $1,4 млрд ОВДП і виплат за ними екс-чиновників

Міністерство фінансів України сподівається на конфіскацію заарештованих на рахунках представників колишньої української влади активів у вигляді облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) і виплат за ними на суму близько $1,4 млрд, щоб вони були включені до спеціального фонду державного бюджету, повідомила глава відомства Наталія Яресько.

"$1,4 млрд заарештовано на рахунках у Банку і Ощадбанку: ОВДП і деякі кошти у гривневій формі, оскільки вони поки що заарештованы, але не конфісковані, то ми платимо за ними відсотки, та, якщо необхідно, гасимо основний борг. Це приблизно 33 млрд грн", - сказала міністр на прес-конференції в Києві в середу.

Вона пояснила, що наразы активи не є конфіскованими, вони не можуть бути включені до спецфонду держбюджету.

Коментуючи ідею окремих депутатів про погашення цих паперів і списання держборгу, щоб уникнути дисконту при продажу, Н.Яресько зазначила, що такий підхід суперечить чинному законодавству.

"Щойно вони будуть конфісковані, вони мають бути продані, щоб кошти пішли на спецрахунок, який є в бюджеті України", - описала вона наявну схему.

Раніше Держфінмоніторинг неодноразово вказував, що сума заблокованих коштів на рахунках нерезидентських компаній "сім'ї Януковича" становила $1,42 млрд, зокрема на території України $1,37 млрд, і на останні постановами Печерського районного суду Києва накладено арешт. Ці 44 компанії-нерезиденти, зареєстровані на Кіпрі, Панамі, Великобританії, Белізі, Сейшелах, Австрії: у 2010-2013 рр. через рахунки, відкриті в банках Латвії, вони здійснили переказ коштів на рахунки, відкриті в українських банках у розмірі $1,37 млрд, значна частина з яких була використана для придбання державних облігацій (ОВДП).

Згідно з даними агентства "Інтерфакс-Україна", ці облігації блокуються в депозитарії, Мінфін продовжує нараховувати за ними відсотки, які накопичуються на спеціальному ескроу-рахунку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА