13:31 14.12.2015

Представник омбудсмена в РФ заявляє про порушення під час обшуку у співробітників Бібліотеки української літератури в Москві

2 хв читати
Представник омбудсмена в РФ заявляє про порушення під час обшуку у співробітників Бібліотеки української літератури в Москві

Представник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в РФ Володимир Шрейдлер заявляє, що на обшуки у співробітників Бібліотеки української літератури в Москві як поняті були залучені не сусіди, а люди, доставлені слідчою групою.

"Сьогодні о 7:30 стався обшук у квартирі Тетяни Мунтян, співробітниці Бібліотеки української літератури в Москві, яка є свідком у справі стосовно директора Бібліотеки Наталії Шаріної, обвинуваченої у поширенні екстремістських матеріалів. Насторожує те, що, за наявною у мене інформацією, поняті були доставлені слідчою групою, а не обрані з сусідів ", - цитує В.Шрейдлера прес-служба українського омбудсмена.

Він додав: "Якщо це дійсно так, то про неупередженість у проведенні зазначеного обшуку мова не йде взагалі".

В.Шрейдлер тримає на особистому контролі справу щодо обшуків російською владою в приміщенні Бібліотеки української літератури в Москві, а також перебуває на постійному зв'язку з адвокатами, обмінюється інформацією з офісом омбудсмена України та Міністерством закордонних справ України.

Як повідомлялося, в понеділок московські слідчі провели обшуки у співробітників Бібліотеки української літератури.

"Сьогодні в рамках кримінальної справи проведено обшук в осіб, які обіймали різні посади в Бібліотеці української літератури, при цьому практично не виконували покладені на них трудовим договором обов'язки і постійно були відсутні на робочих місцях, проте заробітну плату отримували щомісяця", - повідомила представник столичного главку СКР Юлія Іванова "Інтерфаксу".

Вона зазначила, що кримінальну справу стосовно обвинуваченої в екстремізмі директорки бібліотеки 58-річної Наталії Шаріної передано для подальшого розслідування в управління з розслідування особливо важливих справ міста ГСУ СКР у Москві.

"За версією слідства, в 2011-2015 роках директор Бібліотеки української літератури Наталія Шаріна, що є посадовою особою, порушуючи Федеральний закон "Про протидію екстремістській діяльності", поширювала серед відвідувачів заборонені судом до використання книжкові видання", - сказала Ю.Іванова.

Вона зазначила, що обшук був проведений відповідно до чинного кримінально-процесуального законодавства у присутності понятих. "Після закінчення зазначеної слідчої дії, проведення якої фіксувалося на відео, від осіб, які брали участь у цьому, зауважень і заяв не надходило", - заявила Ю.Іванова.

Раніше адвокат Н.Шаріної Іван Павлов повідомив "Інтерфаксу", що слідчі проводять обшуки у свідків у справі щодо його підзахисної. "Близько 7:20 ранку слідчі дії почалися в квартирах співробітників бібліотеки Анни Павленко і Тетяни Мунтян", - сказав І. Павлов.

Він уточнив, що О.Павленко і Т.Мунтян проходять свідками у справі Н.Шаріної.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА