15:50 10.12.2015

Нардепа Мартиненка було допитано у присутності представників прокуратури Чехії - прокурор Куценко

3 хв читати
Нардепа Мартиненка було допитано у присутності представників прокуратури Чехії - прокурор Куценко

Народного депутата України фракції "Народний фронт" Миколу Мартиненка було допитано у присутності представників чеської прокуратури, заявляє прокурор Генеральної прокуратури України Владислав Куценко.

"Безпосередньо з Генеральної прокуратури Чеської Республіки до Генеральної прокуратури України надійшли запити, пов'язані з необхідністю надання правової допомоги в розслідуванні кримінальної справи щодо хабарів, де фігурує безпосередньо М.Мартиненко. У рамках виконання цього міжнародного запиту ми запросили до себе представників Чеської Республіки. Їхнє прохання полягало в тому, щоб допитати п'ятьох осіб і допомогти в отриманні певних документів. Буквально кілька днів тому двох із них уже було допитано, зокрема М.Мартиненка, у присутності представників прокуратури Чеської Республіки", - розповів В.Куценко в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.

При цьому прокурор Генпрокуратури не став говорити про інших громадян, яких попросила допитати чеська сторона, зазначивши, що не має на це права.

На запитання про подальші дії у справі він зазначив, що "тут ми діємо лише у рамках міжнародного допиту". "Вони попросили допитати п'ятьох людей, ми робитимемо все, щоб усіх п'ятьох було допитано. Попросили документи - робитимемо все, щоб ці документи надати. Будуть додаткові запити у Чеської Республіки, на них реагуватимемо", - сказав В.Куценко.

Пізніше в четвер народний депутат із фракції "Блок Петра Порошенка" Сергій Лещенко передав журналістам засвідчену копію перекладу з чеської мови запиту Генеральної прокуратури Чехії до Генпрокуратури України, в якому чеська сторона просить Україну здійснити збір доказів, оскільки це є передумовою розкриття злочину - зокрема, допитати М.Мартиненка та ще деяких громадян України, а також здійснити вилучення документів.

"Щоб можна було далі продовжувати кримінальне провадження та справу належним чином пояснити, необхідно здійснити нижченаведені правові дії. Йдеться про допит Миколи Мартиненка, Айдіна Айсина, Валерія Василькова, Володимира Святненка та Павла Скаленка. Ці особи є громадянами України і повинні мати місце постійного проживання в Україні. Допитувати цих осіб у Чеській Республіці неможливо", - йдеться в документі, який С.Лещенко передав агентству "Інтерфакс-Україна".

Як повідомлялося, 26 листопада народний депутат із фракції "Блок Петра Порошенка" Сергій Лещенко оприлюднив документи, які, за його словами, свідчать про те, що Швейцарія надсилала запит на ім'я генерального прокурора України Віктора Шокіна з приводу розслідування кримінальної справи проти М.Мартиненка. Він також вимагає від генпрокурора внести подання на зняття недоторканності з М.Мартиненка.

Він розповів, що в документах йдеться про те, що М.Мартиненку інкримінують дві статті - відмивання грошей й одержання хабара. "Тут вказана вся фабула справи про те, що Bradcrest (компанія Bradcrest Investment S.A. - ІФ) укладала договір зі Skoda про те, що отримуватиме комісію за всі договори з "Енергоатомом", - розповів С.Лещенко.

За його словами, матеріали, спрямовані генпрокурору зі Швейцарії, також містять протокол робочої наради, вилучений у Чехії під час обшуку на заводі Skoda, в якому зазначено, що "Skoda виплачуватиме винагороду фірмі Brаdcrest за контрактами між "Енергоатомом" і Skoda".

Того самого дня М.Мартиненко заявив, що в Швейцарії йому не висували обвинувачень чи підозр, і незабаром має намір юридично довести, що не є акціонером або власником офшорної компанії, яка фігурує в оприлюднених С.Лещенком документах.

30 листопада 2015 року М.Мартиненко заявив про складання депутатських повноважень у зв'язку з корупційним скандалом, що вибухнув навколо його імені, і, за його словами, розгорнутою проти нього "інформаційною кампанією", а 1 грудня зареєстрував в апараті Верховної Ради відповідну заяву.

9 грудня Комітет Верховної Ради України з питань регламенту розглянув заяву М.Мартиненка та рекомендував парламенту ухвалити відповідну постанову.

10 грудня С.Лещенко заявив, що прокуратура Чехії направила до Генпрокуратури України клопотання про якомога швидше проведення слідчих дій на території України для можливості притягнення М.Мартиненка до відповідальності за кримінальне правопорушення до закінчення термінів давності. Він також зазначив, що "ця справа в Україні затягується, щоб справу М.Мартиненка було закрито, і він уникнув покарання". Депутат також повідомив, що, згідно з текстом цього звернення, М.Мартиненка хочуть притягти до кримінальної відповідальності за хабар.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА