19:16 27.11.2015

"Метінвест" вивчає варіант збільшення імпорту вугілля з США у разі тривалої блокади поставок із РФ і неконтрольованого Донбасу

3 хв читати
"Метінвест" вивчає варіант збільшення імпорту вугілля з США у разі тривалої блокади поставок із РФ і неконтрольованого Донбасу

Найбільша українська приватна гірничо-металургійна група "Метінвест" розглядає можливості збільшення імпорту коксівного вугілля зі своїх вугільних підприємств у США в разі затягування блокування поставок аналогічної продукції з РФ та непідконтрольних Україні територій Донбасу.

Як повідомив генеральний директор "Метінвесту" Юрій Риженков на брифінгу в Києві в п'ятницю, наразі всі підприємства групи забезпечені вугіллям у достатньому обсязі.

"Проблем із коксом в Україні практично немає. Коксохімічних потужностей у країні вистачає, щоб забезпечити метпідприємства коксом. Авдіївський КХЗ сьогодні завантажений на 60% – просто не потрібно більше коксу", - констатував керівник групи, нагадавши, що на маріупольських метпідприємствах у зв'язку з погіршенням ринків металопродукції змушене зупинені дві доменні печі.

Водночас Ю. Риженков уточнив, що компанія традиційно ввозить 50-60% вугілля із Росії та з шахт, що перебувають на неконтрольованій Україною території. Кілька днів поставки припинено.

"Зараз у нас є запас – на кілька тижнів, цей час ми будемо нормально працювати. Але що буде далі? У нас є одне джерело – поставка вугілля морем, але вони дорожчі за перевалки в портах, залізничні тарифи. І чи впораються наші порти з перевалкою, оскільки через ці порти доведеться везти вугілля енергетикам, а їм потрібно на зиму запасатися вугіллям. Тобто, ця проблема ще буде", - вважає гендиректор.

При цьому він зазначив, що зараз у групі розглядають варіанти закупівель вугілля за кордоном, передусім, з її вугільних активів з Америки. Є варіанти ввозити з Австралії, Канади – виробників вугілля у світі достатньо. У разі нестачі вугілля та коксу можливо зниження виробництва і зупинки, приміром, ще однією домни в Маріуполі.

Водночас Ю. Риженков наголосив, що простий шахт безперспективний і небезпечний, з урахуванням того, що на них немає складів.

"На більшості шахт немає складів. Тому не знаю, скільки вони можуть простояти без відвантаження. А шахта довго стояти не може, оскільки лава задавлюватиметься, потім відновити складно, або буде загазовуватися і далі може статися вибух. Тому тут питання, як швидко домовляться і знайдуть взаєморозуміння, оскільки ситуація не вигідна жодній зі сторін", - резюмував гендиректор.

"Метінвест" є вертикально інтегрованою гірничодобувною групою компаній, що управляє активами в кожній ланці виробничого ланцюжка від видобутку ЗРС і вугілля та виробництва коксу до випуску напівфабрикатів і кінцевої продукції зі сталі, трубопрокату і рулонів, а також виробництва іншої продукції з високою доданою вартістю. Група складається з видобувних і металургійних підприємств, розташованих в Україні, Європі і США і має мережу продажу з охопленням всіх головних світових ринків.

Основними акціонерами "Метінвесту" є група СКМ (71,24%) і "Смарт-холдинг" (23,76%), спільно керують компанією.

ТОВ "Метінвест Холдинг" - управляюча компанія групи "Метінвест".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА