13:28 05.10.2015

Українці невдоволені змінами в країні, але вітають реформу правоохоронної системи - опитування

3 хв читати
Українці невдоволені змінами в країні, але вітають реформу правоохоронної системи - опитування

Громадяни України переважно оцінюють інтенсивність реалізації реформ у країні як низьку, середні оцінки перебігу реформ у більшості сфер за 10-бальною шкалою (від 1 до 10) найчастіше в діапазоні від 2 до 3 балів, про що свідчать дані вересневого опитування Центру Разумкова.

Так, оцінки вищі за 3 бали отримали лише діяльність, спрямована на популяризацію України у світі (4,2 балу), реформа правоохоронної системи (3,6 бала) і реформа системи національної безпеки і оборони (3,4 бала). Найбільш помітне зростання оцінки успішності реформ спостерігається щодо правоохоронної системи - середня оцінка успішності реформ у цьому напрямку порівняно з травнем 2015 року зросла з 2,5 до 3,6 бала.

Загалом українці майже не відчувають впливу реформ на їхнє особисте становище. Єдина сфера, де відсутність впливу виявляє менше половини (47,3%) опитаних, - це програма незалежності й реформа енергетики. При цьому 43,1% респондентів вказують на негативний вплив реформ у цій сфері на їхнє становище, лише 9,1% - на позитивний вплив.

Щодо більшості сфер негативний вплив помітний частіше, ніж позитивний. Виняток становлять лише реформа системи національної безпеки і оборони, де частка тих, хто вказує на позитивний вплив, і тих, хто фіксує негативний вплив, статистично не надто різняться (відповідно 20,7% і 19,8%), реформа правоохоронної системи (щодо неї респонденти частіше говорять про позитивний вплив - відповідно 24,4% і 14,2%) і популяризація України у світі (відповідно 27,0% і 11,7%).

Оцінюючи, наскільки добре нова влада України виконує різні завдання, найкраще респонденти оцінюють забезпечення своєчасної виплати заробітної плати, стипендій, пенсій - це єдине завдання, виконання якого оцінюється швидше добре, ніж погано (відповідно 44,1% і 27,5%). Реалізація інших завдань частіше оцінюється відносною або абсолютною більшістю респондентів погано. Найгірше оцінюється діяльність із боротьби з корупцією (78,9% вважають, що влада це завдання розв’язує погано ), скорочення інфляції (76,3%), стимулювання економічного зростання (74%).

Респондентам також ставили запитання, чи згодні вони терпіти певні матеріальні труднощі. 10,1% відповіли, що вони "готові терпіти скільки потрібно, якщо це справді приведе до успіху країни", 28,4% - що вони деякий "час готові потерпіти, але недовго (не більше року)", 26,7% - не готові, тому що не вірять в успішність реформ, а 29,5% - не готові через те, що їхнє матеріальне становище вже зараз є нестерпним. Ці показники майже не змінилися з травня 2015 року.

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова (за підтримки уряду Швеції) з 12 до 19 вересня. Опитано 2008 респондентів віком від 18 років в усіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької і Луганської областей за вибіркою, що становить доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибкавибірки (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Двоє загиблих, ще четверо поранених на Донеччині за минулий день через обстріли

На Харківщині за добу загинув мирний житель, ще десятеро постраждали в результаті ворожих обстрілів - Синєгубов

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

Окупанти за добу 349 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА