14:06 21.09.2015

Київ має позбутися 105 пам'ятників і пам'ятних знаків комуністичного режиму

1 хв читати
Київ має позбутися 105 пам'ятників і пам'ятних знаків комуністичного режиму

Український інститут національної пам'яті (УІНП) звернувся до київського міського голови Віталія Кличка щодо необхідності демонтувати низку пам'ятників та пам'ятних знаків.

"Запропонований перелік об'єктів, що, відповідно до закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", необхідно усунути з громадського простору в першу чергу, підготували співробітники УІНП", - йдеться в повідомленні УІНП, оприлюдненому в понеділок.

За даними інституту, понад сотня столичних пам'ятників і пам'ятних знаків досі уславлюють більшовицьких діячів - тих, хто зі зброєю в руках боровся проти українських військ або санкціонував окупацію та політичні репресії.

"Йдеться про 12 пам'ятників Леніну, а також досі не демонтований барельєф на станції метро Театральна. На вулиці Інститутській можна побачити меморіальну дошку Дмитру Мануїльському, який був не лише членом Політбюро компартії, заступником голови Ради міністрів УРСР, а й очолив кампанію з вилучення церковних цінностей, що обернулася грабунком українських храмів", - наводить прес-служба слова співробітника Українського інституту національної пам'яті Павла Подобєда.

Перелік пам'ятників у Києві, що підлягають демонтажу, зайняв 3 аркуші, перелік пам'ятних знаків - 11 аркушів. Він містить не лише назви та місця розташування, а й обґрунтування - чому та чи та особа підпадають під дію законів про декомунізацію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА