11:18 31.08.2015

Україна за минулий тиждень накопичила 10% вугілля, необхідного для проходження опалювального сезону, - Демчишин

2 хв читати
Україна за минулий тиждень накопичила 10% вугілля, необхідного для проходження опалювального сезону, - Демчишин

Україна почала накопичувати запаси вугілля для опалювального сезону і за останній тиждень літа накопичила 150 тис. тонн вугілля, заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин.

"Протягом останнього тижня ми додатково поклали на склади понад 150 тис. тонн вугілля. Але враховуючи, що необхідно накопичити 1,5 млн тонн, то це 10% від того обсягу, який треба накопичити. І це протягом, по суті, тижня. Крім того, вересень і жовтень були завжди тим періодом, коли саме запаси і накопичувалися, тому що протягом літа накопичувати їх не зовсім доречно, оскільки вугілля "горить" - із часом на складі втрачає свої якісні характеристики, воно втрачає калорійність", - заявив міністр в інтерв'ю, показаному в ефірі "5 каналу" в неділю ввечері.

В.Демчишин також зазначив, що в його міністерстві покладають сподівання й на атомні електростанції. "Атомна енергетика цього року взяла на себе велику частку. І вона більшою мірою є тією силою, яка допоможе нам пройти опалювальний сезон м'якше, без форс-мажорних випадків", - зазначив міністр.

Говорячи про можливість виведення на беззбитковий рівень державних шахт, міністр висловив переконання, що для цього необхідно фінансово збалансувати шахти, які можуть працювати без збитків, а безперспективні - закривати. І, зазначив він, це реально зробити за рік-півтора.

"У коаліційній угоді зазначалося, що ще чотири роки буде державна підтримка. Це буде саме період, коли державні шахти планомірно оптимізуватимуть. Нині стоїть завдання протягом року або півроку провести цю роботу. Це – нереально. Найкращий метод: фінансово збалансувати ті шахти, які можуть працювати без збитків. А ті, що безперспективні, протягом року-півтора все ж закривати... За цей час можна перевести весь сегмент, який контролює держава, у беззбитковість. І не треба буде шукати потім додаткових дотацій для галузі. На сьогодні ми зазнаємо збитків, близько 250 млн щомісяця", - пояснив глава міністерства.

В.Демчишин також повідомив, що для технологічного переоснащення державних шахт необхідно 1 млрд грн.

"На державних шахтах наразі потроху, але збільшується обсяг видобутку... За певних позитивних зрушень можна нарощувати обсяг, що дасть змогу знизити собівартість і, відповідно, зробити беззбитковими. Для цього треба десь 1 млрд грн, які необхідні на обладнання, на технологічне переоснащення. Ці кошти потрібні для того, щоб не втратити нашої вугільної галузі", - заявив міністр.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Києві на вихідні оголошено надзвичайний рівень пожежної небезпеки

Енергетики оперативно повернули світло понад 13 тис. абонентам у двох районах Києва - Міненерго

На п'яти напрямках будівництво оборонних фортифікацій підходить до завершення - Міноборони України

Окупанти обстріляли Середина-Буду, 32 прикордонні села та селища, пошкоджені лікарня та 11 приватних будинків - ОК "Північ"

Повідомлено про підозру зловмисникам, які викрали з карток іноземних громадян майже 1,5 млн грн

Матеріали до 2-го читання законопроєкту про заборону афілійованих із РПЦ організацій оприлюднять після юрекспертизи

Росіяни обстріляли Курахове, двоє людей загинули

За минулу добу в Україні внаслідок обстрілів загинула одна дитина, восьмеро поранені

Лондон не заперечує проти використання зброї по РФ - прем'єр Великої Британії

Двоє загиблих, ще четверо поранених на Донеччині за минулий день через обстріли

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА