09:49 27.07.2015

Єгипет провів успішні випробування дублера Суецького каналу

2 хв читати
Єгипет провів успішні випробування дублера Суецького каналу

Єгипет у суботу успішно провів випробування другої черги Суецького каналу, через нього пройшли кілька контейнеровозів під прапорами різних країн, повідомляє BBC.

Офіційне відкриття "Нового Суецу" заплановано на 6 серпня.

Довжина нового каналу становить 72 кілометри. "Новий Суец" проходить паралельно до старого судноплавного шляху, прокладеного 145 років тому і є найкоротшим водним маршрутом між Індійським океаном і Середземним морем.

"Новий Суец" було побудовано лише за рік проти 10 років, потрібних у XIX столітті для будівництва першої черги. Будівництво дублера коштувало $8,5 млрд і, як очікується, підвищить дохід Єгипту від експлуатації водного шляху в 2,5 разу - до $13,2 млрд з нинішніх $5,3 млрд.

Мета проекту - забезпечити двосторонній рух суден. Тепер із півдня на північ вони йтимуть старим, а з півночі на південь новим руслом. Це дасть змогу уникнути заторів і очікувань, скоротить час проходження каналу з 18 до 11 годин і підвищить добову продуктивність із 49 до 97 кораблів.

Суецький канал забезпечує 7% світового морського вантажообігу, відіграє ключову роль у постачанні Європи близькосхідною нафтою, а для Єгипту є другим після туризму джерелом валютної виручки.

Новий канал, як і попередній, буде державною власністю. Будівництво фінансувалося з внутрішніх джерел. Єгипетський уряд випустив облігації з дохідністю 12% річних, і інвестори розкупили їх протягом восьми днів. Будівельні роботи велися цілодобово за масштабної участі інженерних частин єгипетської армії.

На урочистій закладці каналу в серпні минулого року президент Абдель Фаттах Халіл ас-Сісі назвав проект "великою мрією Єгипту" і "каналом процвітання", пообіцявши нації економічний підйом і зростання зайнятості. Голова адміністрації Суецького каналу адмірал Мохаб Мамиш говорив про "нове народження країни" і назвав будівництво "мирною битвою за розвиток".

За словами міністра інвестицій Ашрафа Салмана, проект "поверне Єгипет на карту світу" після періоду нестабільності, коли в 2011-2013 роках в країні було насильно повалено двох президентів Хосні Мубарака і Мохаммеда Мурсі.

Суботнє випробування відбулося під контролем бойових кораблів і вертольотів, оскільки Синайський півострів, що лежить на схід від каналу, відомий як база радикальних ісламістів, проте все минулося добре.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли за добу 4 міста і 26 прикордонних сіл у Сумській і Чернігівській областях, 2 людини загинули, 4 постраждали - ОК "Північ"

Окупанти атакували вночі 4 ТЕС в Україні, є постраждалі - ДТЕК

Окупанти обстріляли за добу 14 населених пунктів у Херсонській області, 1 житель загинув, 8 поранено - обладміністрація

В Україні атаковано об'єкти газової інфраструктури, споживачі та клієнти не постраждають - "Нафтогаз"

Знищено російську РЛС "Подльот" - ГУР

Війська РФ атакували у Львівській області об'єкти критичної інфраструктури, жертв немає - Козицький

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА