17:37 17.07.2015

У "Правому секторі" не вірять в об'єктивність розслідування мукачівських подій і готові захищати своїх бійців

4 хв читати
У "Правому секторі" не вірять в об'єктивність розслідування мукачівських подій і готові захищати своїх бійців

Лідер "Правого сектора", народний депутат Дмитро Ярош заявляє, що він не закликав бійців організації, які переховуються в Мукачевому, здаватися, оскільки не вірить у гарантії безпеки, а у разі виконання наказу силовиками про їх ліквідацію "Правий сектор" залишає за собою право захищати своїх бійців.

У п'ятницю на брифінгу в Києві Д.Ярош зазначив, що не переконує соратників, які переховуються, здатися, оскільки не вірить в об'єктивність розслідування. "Якби я був упевнений у тому, що система у нас працює правильно і буде об'єктивне та всебічне розслідування, звичайно, я б однозначно переконував їх (здатися - ІФ)", - сказав він.

На запитання про те, якими будуть дії "Правого сектора", якщо силовики підуть на ліквідацію шістьох бійців, що переховуються в Мукачевому, Д.Ярош сказав: "Я б їм не радив. Хлопці добре сказали, що у нас є право на останній бій... Якщо будуть такі дії, то нам доведеться захищати своїх бійців".

"Я не можу їм дати гарантії, що вони вийдуть з лісу, а їх не "завалять". Я не хочу, щоб кров проливалася, і бачу як вихід... ми готові зробити крок назустріч державі - перейти на тих умовах, які я вже озвучив (як окремий структурний підрозділ Збройних сил України - ІФ). А при цьому всьому, чому б не зробити, прецеденти вже були, амністію цих людей. Ці хлопці воювали і далі готові воювати (на Донбасі - ІФ) та своєю кров'ю змити навіть ту провину, коли вони піддалися на ту провокацію (в Мукачевому - ІФ)", - сказав лідер "ПС".

Крім того, Д.Ярош повідомив, що не вів переговорів із президентом України Петром Порошенком стосовно ситуації, що склалася. "Я вів переговори з главою СБУ та начальником АТЦ (Антитерористичного центру - ІФ)", - сказав він.

Д.Ярош висловив сподівання, що ситуацію з боку силовиків буде вирішено без загибелі бійців, що переховуються в горах

При цьому Д.Ярош наголосив, що підтримувати те, що сталося в Мукачевому, не можна, проте назвати "мукачівських побратимів злочинцями і терористами, як це зробив президент України, може лише суд".

Заступник лідера "ПС" Андрій Стемпіцький заявив, що з боку "бандитських формувань", які протистояли "Правому сектору" в Мукачевому, досі правоохоронці нікого не затримали, хоча, за його словами, навіть на відео видно, що вони були озброєні, зокрема ручний кулемет стояв на одній із машин. Він також заявив, що після спроб припинити контрабанду представникам "ПС" та їхніми сім'ям почали погрожувати.

Уточнюючи, чи залишаються колишніми вимоги "Правого сектора", зокрема про відставку глави МВС Арсена Авакова, Д.Ярош сказав: "Ця позиція залишається, але вона не вирішить питання стратегічно, тому що я бачу, що президент України не на своєму місці ні як верховний головнокомандувач, ні як людина, яка ефективно управляє державою".

На переконання депутата, необхідно порушувати питання про розпуск Верховної Ради, відставку президента та уряду.

Д.Ярош знову заявив, що Добровольчий український корпус (ДУК) "Правий сектор" готовий увійти до складу Збройних сил України " "тільки, зберігши свою структуру". При цьому він наголосив, що охочих особисто перейти з ДУК до армійських структур ніхто не тримає.

Д.Ярош також розповів, що найближчим часом відбудеться з'їзд "Правого сектора", а після нього - віче. При цьому він уточнив, що про встановлення наметів наразі не йдеться.

Як повідомлялося, 11 липня в м. Мукачевому (Закарпатська обл.) сталася перестрілка за участю людей, близьких до М.Ланя, місцевих міліціонерів, а також членів "Правого сектора".

За різними даними, внаслідок перестрілки загинуло до чотирьох людей, близько 14 були поранені.

За інформацією МВС, близько десяти бійців "Правого сектора" раніше переховували в лісовому масиві в околицях Мукачевого, двоє були доправлені до лікарні. 16 липня в СБУ поінформували, що залишилося розшукати шістьох озброєних членів руху "Правий сектор" на території Мукачівського району.

За версією "Правого сектора", перестрілка була спровокована кримінальними елементами на чолі з М.Ланем, якому вони перекрили канал контрабанди.

Водночас у деяких ЗМІ з'явилася інформація про те, що причиною конфлікту є переділ сфер впливу в "кришуванні" контрабандних потоків в області, зокрема, сигарет. За однією з версій, "Правий сектор" вирішив потіснити групу нардепа М.Ланя. За іншою версією, "Правий сектор" діяв з аналогічними намірами, проте в інтересах парламентаря Віктора Балоги.

Народні депутати України на засіданні у вівторок ухвалили постанову про створення ТСК з розслідування обставин конфлікту. ТСК очолив народний депутат фракції "Блок Петра Порошенка" Микола Паламарчук. До складу комісії делегували своїх представників усі депутатські фракції та групи.

Народні депутати України на засіданні у вівторок ухвалили постанову про створення ТСК з розслідування обставин конфлікту. ТСК очолив народний депутат фракції "Блок Петра Порошенка" Микола Паламарчук. До складу комісії делегували своїх представників усі депутатські фракції та групи.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА