10:33 19.12.2014

Генпрокуратура об'єднала в одне провадження всі злочини попередньої влади, зокрема розстріли на Євромайдані - Ярема

3 хв читати
Генпрокуратура об'єднала в одне провадження всі злочини попередньої влади, зокрема розстріли на Євромайдані - Ярема

Генеральна прокуратура України об'єднала в одне провадження всі злочини, інкриміновані представникам попередньої влади на чолі з колишнім президентом Віктором Януковичем, починаючи з повернення президентських повноважень у 2010 році й до розстрілів активістів Євромайдану в лютому 2014 року, і розслідує їх як "державну зраду" та "створення злочинної організації", зазначає генпрокурор України Віталій Ярема.

"На початковому етапі, починаючи з липня, коли було відкрито кримінальні провадження, їх розслідували окремими епізодами. Сьогодні, відповідно до консультацій, які ми проводимо і з адвокатами Небесної сотні, і з провідними фахівцями у сфері юриспруденції, ми прийняли рішення об'єднати усі ці провадження в одне, дати йому кваліфікацію як "державна зрада", зокрема, і замах на державний устрій України, це стаття 109 Кримінального кодексу України, а також стаття 255 - це створення злочинної організації В.Януковичем", - заявив він в інтерв'ю "5 каналу" в четвер.

За його словами, це провадження охоплює період з 2010 року, коли "під тиском В.Януковича на Конституційний суд були здійснені певні протиправні дії, пов'язані з так званими "тушками", тобто коли парламентська коаліція формувалася не з депутатських фракцій, а з окремих депутатів".

"Таке рішення ухвалив Конституційний суд, потім наступне рішення - зміна державного устрою і, врешті-решт, розкрадання, низка інших посадових злочинів, переслідування політиків Юрія Луценка та Юлії Тимошенко, що призвело до трагічних подій, закінчуючи 20 лютого 2014 року", - зазначив В.Ярема.

Він наголосив, що це провадження перебуває особисто у призначеного 18 грудня начальника управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергія Горбатюка. "І у рамках нь ого окремими епізодами розслідують усі злочини, які було скоєно, зокрема, в Черкасах, Запоріжжі, Дніпропетровську, Сумах. Це окремі епізоди: спрямування так званих "тітушек" до Києва, перешкоджання співробітниками ДАІ та складання сфальсифікованих протоколів. Це сьогодні окремі епізоди, які розслідуються, але у рамках одного кримінального провадження", - пояснив генпрокурор.

В.Ярема розповів, що законодавством встановлено один рік, упродовж якого у прокуратури є право розслідувати кримінальне провадження. "Тому окремими епізодами розслідуватимуть кожен скоєний злочин, а загальне кримінальне провадження, яке перебуває в начальника управління, узагальнюватиме ситуацію і, зрештою, стане вінцем цього розслідування", - наголосив він.

В.Ярема зазначив, що після збору необхідних фактів і їх документування В.Януковича і його спільників заочно судитимуть, якщо донині колишнього президента не вдасться доправити на територію України з Російської Федерації.

Генпрокурор також закликав не вимагати негайного завершення цього процесу і як приклад навів штурм телевежі у Вільнюсі 1991 року, коли постраждала велика кількість людей, і тільки в 2014 році було завершено кримінальне провадження. "Дуже важливо, щоб справа не розвалилася. Тому що, маючи такий фінансовий потенціал, який сьогодні є в Януковича і наближених до нього за ці роки людей, вони найматимуть найкращих адвокатів і робитимуть усе, щоб розвалити цю справу", - резюмував він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА