13:40 07.02.2014

Автомайданівці звернуться до ЄСПЛ у зв'язку з порушенням їхніх прав на мирні зібрання та справедливий суд

2 хв читати

Українська Гельсінська спілка з прав людини допоможе позбавленим водійських прав учасникам Автомайдану підготувати звернення до Європейського суду з прав людини.

На прес-конференції в п'ятницю в Києві адвокат, координатор групи юристів, які надають допомогу учасникам Автомайдану, Роман Маселко оприлюднив низку фото -і відеоматеріалів складання співробітниками ДАІ рапортів на учасників автопробігу 29 грудня 2013 року.

Зокрема, в документах вказується невідповідність підпису і почерку одного і того ж співробітника Державтоінспекції, що складав рапорт, одночасне складання одним інспектором кількох рапортів в різних місцях, невідповідність даним комплексу відеоконтролю "Рубіж" фактичним обставинам, одномоментна зупинка десятка автомобілів одним інспектором, зосередження 25-ти співробітників ДАІ в одному проміжку часу на вулиці Богатирській.

На переконання Р.Маселка, в 100% випадків вимоги зупинки автомобіля інспектором не було, майже в усіх випадках під час нібито зупинки водіїв їх фізично не було в зазначеному місці. "Майже в усіх водіїв є докази, що спростовують факти зупинки автомобілів... Висловлюю припущення, що всі 100% рапортів сфальсифіковані, досить брутально і халатно. Усі впевнені у безкарності. Прокуратура не бачить порушень... Це вже чітка ознака переслідувань за мирні акції", - зазначив юрист.

За його словами, є 48 судових рішень про позбавлення водійських прав учасників Автомайдану. Водночас, як наголосив Р.Маселко, за такі правопорушення до початку масових акцій у столиці суди ухвалювали рішення про стягнення штрафів з порушників, а не позбавлення прав.

Також він розповів, що серед так званих порушників дорожнього руху є ті водії, що просто проїжджали на своїх автомобілях повз, вони не є учасниками акцій Євромайдану або ж взагалі не перебували в Києві. Крім того, за словами юриста, до числа порушників ПДР увійшли і ті, автомобілі яких перебували на стоянці або в гаражі.

"Є всі підстави стверджувати, що всіх учасників Автомайдану переслідують саме за участь в акціях. Наша організація надасть допомогу всім... Ми маємо намір подавати скарги до Європейського суду з прав людини після проходження всіх судових інстанцій в Україні. Просимо всіх потерпілих звертатися до нас", - сказав у свою чергу директор зі стратегічних справах Української Гельсінської спілки з прав людини Михайло Тарахкало.

Агентству "Інтерфакс-Україна" він уточнив, що формат подання скарг наразі ще не визначений – чи це буде спільне звернення від усіх учасників Автомайдану, або до ЄСПЛ відправлятимуться окремі документи за кожним випадком. М.Тарахкало пояснив, що в скаргах йтиметься про порушення права на мирні зібрання, а також права на справедливий суд.

За його словами, скарги будуть подані, ймовірно, вже в березні, після того, як апеляційний суд ухвалить рішення за скаргами на рішення судів перших інстанцій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

Бельгія може поставити Україні літаки F-16 цього року

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА