14:29 13.06.2013

Українські соціологи рекомендують реформувати систему соцреабілітації дітей, які конфліктують із законом

2 хв читати

Систему соціальної реабілітації дітей, які скоїли правопорушення, необхідно переглянути, вважає директор Харківського інституту соціальних досліджень Денис Кобзін.

"Систему соціальної реабілітації необхідно переглянути докорінно. Вона в Україні застаріла і не відповідає сучасним стандартам гуманного ставлення до дітей", - сказав Д.Кобзін під час презентації результатів досліджень "Катування та жорстоке поводження з дітьми в Україні і права дітей, які перебувають в установах соціальної реабілітації в Україні: соціальний доповідь із питань реалізації національного превентивного механізму" в четвер у Києві.

За його словами, це проявляється в усьому, починаючи з процедур переведення дитини до місць несвободи і закінчуючи банальною відсутністю туалету в будівлі. "Ці фактори, а також соціальна заборона на зв'язок із зовнішнім світом призводить до серйозних ризиків для дітей (що перебувають в установах соціальної реабілітації - ІФ), вони перебувають там місяцями, а іноді й роками, і це - порушення прав дітей", - зазначив Д. Кобзін.

Автори дослідження рекомендують ввести в МВС України, Державній пенітенціарній службі, Генеральній прокуратурі, в секретаріаті уповноваженого Верховної Ради з прав людини окремі статистичні показники щодо скарг дітей на тортури і жорстоке поводження. Запропоновано також забезпечити регулярний незалежний моніторинг та відвідування усіх місць несвободи, де перебувають діти. Рекомендовано реформувати систему соціальної реабілітації дітей, які перебувають у конфлікті із законом, для цього необхідно поступово скорочувати школи та училища соціальної реабілітації і надалі розвивати денні соціальні програми на рівні громади, які спрямовані на надання цільових послуг дітям, альтернативних утриманню в закритих установах.

Під час презентації результатів дослідження зазначалося, що рекомендації будуть враховані під час розробки змін та доповнень до нормативно-правових актів.

Як зазначила уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, на підставі дослідження та рекомендацій будуть підготовлені пропозиції щодо внесення змін до законодавства. За її словами, зроблено це буде до кінця року. Однак омбудсмен не вважає, що необхідно вносити зміни до Кримінального процесуального кодексу.

"Говорити про те, що треба вже вносити зміни до Кримінального процесуального кодексу, я думаю, недоцільно. Я думаю, що в більшості будуть зміни в підзаконні нормативні акти, які здійснюють реалізацію органами влади нормативів, які визначені в кодексах і не лише в Кримінальному процесуальному кодексі, але і в сімейних, і в інших", - сказала В.Лутковська журналістам.

Вона наголосила, що в цьому питанні інститут омбудсмена співпрацюватиме з Кабінетом Міністрів для того, "щоб підправити підзаконні правові акти".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль обговорив військові потреби України з болгарським колегою Главчевим

KSE Institute за $3 млн Світового банку навчить 6 тис. людей роботі з МФО

У Нікопольському районі вже 6 постраждалих від обстрілів, зокрема дитина - обладміністрація

Окупанти завдали удару по Криворізькому району, постраждав місцевий житель

Лубінець передав МФЧХ документи, що свідчать про низку порушень у діяльності російського Червоного Хреста

Окупанти завдали удару по Херсону, повністю зруйновано кілька приватних будинків - обладміністрація

Данія виділяє Україні новий пакет допомоги в розмірі EUR33,5 млн

Кулеба обговорив із главою МЗС Антигуа і Барбуди шляхи подальшого розвитку двостороннього співробітництва між країнами

У Києві відбулася координаційна зустріч між посольством Італії, офісом AICS та італійськими гуманітарними організаціями

Українська авіація завдала за добу ударів по 5 місцях скупчення окупантів і їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА