16:23 12.06.2013

Введення акцизних марок для пива технологічно неможливо - експерти

3 хв читати
Введення акцизних марок для пива технологічно неможливо - експерти

Пивоварні компанії не зможуть виконати ініційованої законопроектом вимоги щодо введення акцизних марок для пива через технологічні особливості його виробництва.

Таку думку висловили журналістам експерти компанії "Ефес Україна" у Донецьку в середу.

"Технологічно її (акцизну марку - ІФ) неможливо наклеїти. Швидкість руху пляшки пива на конвеєрній лінії в кілька разів більша, ніж швидкість руху горілки або вина. Вмонтувати момент наклейки марки в технологію виробництва пива неможливо", - вважає директор із корпоративних зв'язків "Ефес Україна" Валентин Бойницький.

Як зазначив менеджер групи ліцензійних брендів "Ефес Україна" Віталій Каленюк, необхідність наклеювання акцизних марок зменшить темпи виробництва, що призведе до збитковості пивоварних підприємств.

Крім того, на думку В.Бойницького, акцизні марки вводяться для боротьби з фальсифікацією продукції, тоді як підпільного ринку пива не існує у зв'язку зі складністю його виробництва.

У "Ефес Україна" вважають, що прирівнювання пива до алкогольних напоїв спричинить скорочення його продажу, оскільки на нього поширюватиметься обмеження з реклами та реалізації в кіосках

"Можна припустити, що одразу відпаде канал продажу в кіосках, а це близько 20-25% у всіх каналах продажів", - зазначив В.Бойницький.

Як повідомлялося, Міністерство податків і зборів України розробило законопроект, що передбачає триразове збільшення ставок акцизу на пиво, зарахування його до алкогольної продукції і необхідність введення акцизної марки.

Крім того, законопроект про підвищення акцизу на пиво втричі вже перебуває у Верховній Раді. Його внесла група народних депутатів з об'єднання "За тверезе майбутнє", яке об'єднує депутатів з усіх фракцій. Автори пропонують спрямувати отримані від цього кошти на фінансування охорони здоров'я та Національної дитячої спеціальної лікарні "Охматдит" (Київ).

У листопаді минулого року Верховна Рада України підвищила ставки акцизів на пиво з 0,81 грн/л до 0,87 грн/л.

У міністерстві зазначили, що законопроект спрямований на посилення контролю виробництва і торгівлі пивом, оскільки наразі деякі міні-пивоварні, зокрема в ресторанах і пабах, не зареєстровані як платники акцизного податку.

Крім того, законопроект передбачає обклеювання акцизними марками і слабоалкогольної продукції.

Міндоходів також пропонує уточнити, що пиво це напій з об'ємною часткою спирту від 0,5% до 8,5%, а також зменшити мінімальний вміст алкоголю для визнання напою слабоалкогольним з 1,2% до 0,5%.

За оцінками міністерства, підвищення акцизу на пиво втричі - з 0,87 грн до 2,43 грн за літр автоматично збільшило б надходження акцизу на 2,67 млрд грн на рік.

Серед інших пропозицій міністерства - подача декларації про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари в електронній формі та введення єдиного держреєстру виробників пива.

Україна в 2012 році скоротила виробництво пива на 1,5% - до 300 млн декалітрів. Пивовари прогнозують падіння виробництва у разі підвищення акцизу ще приблизно на 10%.

"Ефес Україна" (раніше "Міллер Брендз Україна") належить компанії Efes Breweries International і є українським підрозділом міжнародної групи Efes, п'ятого найбільшого в Європі виробника пива. Група Efes має 18 пивоварних заводів, сім солодових заводів і 20 заводів із розливу напоїв Coca-Cola в 16 країнах світу.

"Ефес Україна" виробляє, а також імпортує в Україну пиво торгових марок Miller Genuine Draft, REDD'S, "Золота Бочка", Velkopopovicky Kozel Svetly, Amsterdam Mariner, "Сармат", "Жигулівське", "Добрий Шубін", "Білий Ведмідь", "Старий Мельник".

"Ефес Україна" у 2012 році збільшила продаж на 14% порівняно з 2011 роком - до 18,9 млн декалітрів (дал).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок ударів по Харкову 2 людини загинули, ще 6 поранено

Удар по Одесі, за попередніми даними, здійснено "Іскандером" із касетною частиною - Плетенчук

Румунія передала ДБР одного з організаторів міжнародного наркосиндикату

У Слов'янську затримано шпигунку, яка передавала окупантам дані про понтонні переправи ЗСУ

Окупанти вдарили по цивільній інфраструктурі Харкова, кількість постраждалих уточнюється - Синєгубов

Герцогиня Единбурзька зустрілася із Зеленським у Києві й відвідала Ірпінь

У ХАРКОВІ ЧУТИ ВИБУХИ, МІСТО ПІД УДАРОМ АГРЕСОРА - МЕР ТЕРЕХОВ

На Чернігівщині перехоплено російський розвідувальний дрон - ССО

В Одеській області оголошено жалобу у зв'язку із загибеллю 5 людей

Зеленський: Віримо, що буде такий час, коли українські прикордонники працюватимуть спокійно на всіх ділянках нашого суверенного державного кордону

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА