12:36 23.05.2013

Кримські татари пікетують генконсульство РФ у Сімферополі з вимогою видворити з України генконсула Андреєва

2 хв читати

Кримські татари за закликом меджлісу кримськотатарського народу проводять пікет біля будівлі Генконсульства Росії в Сімферополі з вимогою видворити з України генконсула Володимира Андреєва, який у своєму інтерв'ю місцевому телеканалу виправдав депортацію кримських татар.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", в акції, що відбувається в четвер, беруть участь близько 300 кримських татар, вони тримають численні кримськотатарські прапори, а також національний прапор України, гасла: "Андреєв - геть із Криму!", "Генеральний консул Росії в Криму Андреєв - провокатор" та інші. Мітингувальники також скандують: "Ганьба!", "Провокатор!".

Ведучий акції, перший заступник меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив про те, що в такий спосіб кримські татари висловлюють протест проти заяв В.Андреєва про депортацію кримських татар.

При цьому Р.Чубаров наголосив, що кримські татари, навіть незважаючи на провокаційні заяви російського дипломата, не відійдуть від своїх принципів боротьби й від принципу ненасильства.

Будівлю консульства Росії оточила міліція.

Як повідомлялося, у своєму інтерв'ю телеканалу ATR, що вийшло 21 травня ввечері, генконсул РФ у Сімферополі В.Андреєв, говорячи про те, чому він не рекомендував російським льотчикам, учням і соратникам двічі героя Радянського Союзу льотчика-випробувача Амет-хана Султана йти на прем'єру фільму "Хайтарма", в якому на основі його біографії розповідається про депортацію кримських татар, заявив, що Росія не могла бути представлена на прем'єрі фільму, який "спотворює правду про Велику Вітчизняну війну".

Генконсул також висловив переконання, що "тема колабораціонізму та пособництва окупантам має бути присутньою в усіх заходах", які стосуються депортації кримських татар.

На зауваження відомої кримської журналістки Лілі Буджурової про те, що його висловлювання можуть бути образливими для кримськотатарського народу, заявив: "Я щось нове зараз сказав? Мені не потрібні ваші поради. Все, що я сказав, це абсолютно офіційно. Запишіть і прокручуйте будь-якому кримському татарину. Моє слово і слово Росії мають лунати, повинно бути відомо, зокрема й моє інтерв'ю, для того, щоб правда про Велику Вітчизняну війну лунала... Це саме тематика зради".

22 травня зовнішньополітичне відомство України висловило сподівання, що МЗС Росії та російська влада дадуть належну оцінку висловлюванням генерального консула Росії в Сімферополі В.Андреєва, який в інтерв'ю телеканалу ATR фактично виправдав депортацію кримських татар.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА