09:10 23.05.2013

Пiдвищення чинного акцизу на пиво - цiлеспрямований тиск на пивоварну галузь

2 хв читати

Українськi пивовари занепокоєнi намiром народних депутатiв утричi пiдвищити чиннi акцизи на пивну продукцiю.

Генеральний директор ВАТ "САН IнБев-Україна" Людмила Наконечна на засiданнi комiсiї з питань митної та податкової полiтики Верховної Ради в середу висловила думку, що парламентарiї дiють в iнтересах "алкогольного лобi".

"Те, що сьогоднi вiдбувається навколо пива, ми розцiнюємо як цiлеспрямований тиск на пивоварнi пiдприємства i створення сприятливiших умов для конкуруючих галузей алкогольної промисловостi. Будьмо чесними: це - очевиднi речi", - сказала вона.

Л.Наконечна навела приклад Росiї, де внаслiдок пiдвищення акцизiв на пиво вiдбулося iстотне зниження в пивоварнiй галузi.

За її словами, пiдвищення акцизу може призвести до згортання потужностей пивоварних пiдприємств, що, у свою чергу, спричинить втрату робочих мiсць для тисяч найманих працiвникiв.

У свою чергу генеральний директор "Карлсберг Україна" Петро Чернишов заявив, що в разi пiдвищення акцизу на пиво Carlsberg не виключає можливостi закриття одного iз заводiв на територiї України.

Вiн зазначив, що часто депутати манiпулюють цифрами, говорячи про зростання алкогольної залежностi серед населення країни, додавши, що бiльшiсть алкозалежних людей вживає мiцнi спиртнi напої, а не слабоалкогольнi.

"Я хочу сказати, що, якщо в нас пiдвищаться акцизи на пиво, ... ми будемо змушенi один iз наших заводiв в Українi закрити, вiдповiдно, з подальшим звiльненням спiвробiтникiв, i я хочу зазначити, що ми купуємо солод тiльки вiтчизняного виробництва. Вiдповiдно, ми скоротимо обсяги закупiвель", - П.Чернишов.

Як повiдомлялося, наприкiнцi квiтня поточного року група народних депутатiв запропонувала втричi пiдвищити ставки акцизу на пиво та спрямувати цi кошти на фiнансування заходiв з охорони здоров'я та Нацiональної дитячої спецiальної лiкарнi "Охматдит" (Київ).

При цьому голова парламентського комiтету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтеєва, яка є одним з авторiв законопроекту, прокоментувала ухвалення законопроекту як "першi кроки в боротьбi з дедалi бiльшою загрозою алкоголiзацiї населення України".

За оцiнками авторiв законопроекту, пiдвищення акцизу дасть змогу збiльшити надходження вiд них приблизно на 4 млрд грн.

Тодi ж генеральний директор галузевої органiзацiї "Укрпиво" Галина Коренькова в коментарi агентству "Iнтерфакс-Україна" висловила думку, що в разi ухвалення всiх зареєстрованих у парламентi законопроектiв стосовно пивоварної галузi за пiдсумками 2013 виробництво пива в країнi може скоротитися на 10% порiвняно з 2012 роком. Вона зазначила, що, крiм пiдвищення акцизiв, є iнiцiативи обмежити продаж i рекламу пива.

Як повiдомлялося, в листопадi 2012 року Верховна Рада пiдвищила ставки акцизiв на пиво з 0,81 грн/л до 0,87 грн/л.

Україна у 2012 роцi скоротила виробництво пива на 1,5% - до 300 млн декалiтрiв.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА