14:45 26.04.2013

Соратники Тимошенко вимагають перекваліфікувати статус Кириченка зі свідка на підозрюваного у справі Щербаня

3 хв читати

Опозиція вимагає перекваліфікувати статус колишнього радника екс-прем'єра Павла Лазаренка Петра Кириченка зі свідка на підозрюваного в організації вбивства депутата Євгена Щербаня в 1996 році.

Як повідомив народний депутат фракції "Батьківщина" Сергій Пашинський на прес-конференції у п'ятницю в Києві, відповідні заяви буде передано сьогодні генпрокурору України Віктору Пшонці та генеральному прокурору США Еріку Холдеру (до посольства США в Києві).

"Петро Кириченко під час допитів повідомляв, що він особисто передавав півмільйона доларів кримінальному авторитету Мільченку, й навіть коли відкривав свою незаконну офшорну компанію, в адресі проживання Мільченко зазначив адресу проживання Кириченка в США", - сказав С.Пашинський, наголосивши, що вимоги перекваліфікувати статус П.Кириченка ґрунтуються на його власних свідченнях.

"Матеріалів достатньо для того, щоб вимагати залучення Кириченка не як свідка, а як підозрюваного в організації вбивства Щербаня", - наголосив депутат.

За словами С.Пашинського, опозиція звинувачує П.Кириченка в наданні завідомо неправдивих свідчень, а також в організації вбивства Є.Щербаня, і ці звинувачення ґрунтуються на свідченнях і самого П.Кириченка під час допитів, і інших свідків - Сергія Зайцева та Ігоря Мар’їнкова.

Депутат наголосив, що опозиція вважає всі ці свідчення, "по суті, явкою з повинною".

С.Пашинський зазначив, що йому не відомо, чи братиме участь П.Кириченко в судовому засіданні цієї п'ятниці, однак вважає, що він іще має можливість відмовитися від тих неправдивих свідчень, які він уже дав суду.

"Якщо Кириченко має бодай краплю здорового глузду, він сьогодні має останній шанс відмовитися від неправдивих свідчень і заявити про тиск з боку влади, про який уже відомо навіть зі слів дружини Кириченка", - вважає депутат.

Члена виконкому Ліберальної партії, депутата Верховної Ради Є.Щербаня розстріляли 3 листопада 1996 року в аеропорту Донецька після прибуття з Москви. Злочинці втекли з місця події в автомобілі. Є.Щербань, його дружина і механік померли внаслідок поранень. Бортінженер літака помер у лікарні від вогнепального поранення в шию.

Правоохоронні органи виключили політичну версію вбивства і як основну розробляли кримінальну. У квітні 2003 року Апеляційний суд Луганської області засудив до довічного ув'язнення вбивцю депутата Вадима Болотських.

Син Є.Щербаня, депутат Донецької облради Руслан Щербань 4 квітня 2012 р. заявив, що передав Генпрокуратурі документи про можливу причетність екс-прем'єрів Ю.Тимошенко і Павла Лазаренка до вбивства його батька.

Ю.Тимошенко та П.Лазаренко категорично спростовують свою причетність до вбивства.

18 січня 2013 р. генпрокурор Віктор Пшонка заявив про завершення розслідування кримінальної справи щодо вбивства Є.Щербаня, Ю.Тимошенко вручено повідомлення в підозрі її в організації спільно з П.Лазаренком умисного вбивства з корисливих мотивів. Санкція статті, за якою їй вручено повідомлення, передбачає довічне ув'язнення.

Наразі в Києві на досудовій стадії розслідування відбувається допит свідків. Ю.Тимошенко не присутня на допитах.

Як повідомлялося, проти П.Кириченка було відкрито дві кримінальні справи й одну - проти його дружини Ізабелли, проте Печерський районний суд Києва скасував їх.

П.Кириченко проходив обвинувачуваним у справі П.Лазаренка. У 1995-1996 рр. було порушено кримінальні справи за ст. 91, ч. 5 (заволодіння державним майном в особливо великому розмірі, шляхом зловживання посадовою особою своїм службовим становищем за попередньою змовою з групою осіб), і ст. 206 ч. 1 (незаконне придбання та зберігання вогнепальної зброї).

Він став ключовим свідком на боці обвинувачення П.Лазаренка в американському суді. Цей вибір дарував П.Кириченку волю під дахом програми захисту свідків у США, однак на його майно в Україні було накладено арешт.

Улітку 2012 року претензії до П.Кириченка було виділено в окрему справу, а 27 вересня 2012 року постановою Печерського районного суду м. Києва кримінальну справу проти нього було закрито "у зв'язку із закінченням термінів давності".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА