19:05 21.11.2023

Доба простою на українсько-польських пунктах пропуску обходиться компаніям-експортерам в 1 млн грн - ЄБА

2 хв читати
Доба простою на українсько-польських пунктах пропуску обходиться компаніям-експортерам в 1 млн грн - ЄБА

Один день простою через страйк польських перевізників на українсько-польських пунктах пропуску обходиться компанії-експортеру в 1 млн грн, повідомила за результатами експрес-опитування 55 компаній-учасників Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА).

Згідно з дослідженням, сукупна орієнтовна сума збитків від початку простою, завданих опитаним компаніям, сягнула принаймні 305,88 млн грн. Водночас однаково страждають і імпортери, і експортери, адже 49% компаній ввозять продукцію в Україну. Водночас 25% товарів прямують до Польщі, 15% - до Німеччини, а також до інших країн Балтії, Західної Європи, США, Канади, країн Азії та Африки.

"Страйк польських перевізників може суттєво ускладнити та навіть паралізувати роботу багатьох компаній в Україні. Це впливає на довіру, у тому числі й іноземних партнерів до українських компаній. Через вимоги польських перевізників, які до того ж адресовані не Україні, страждає саме український бізнес", - зазначила виконавча директорка ЄБА Анна Дерев'янко й закликала до конструктивного врегулювання ситуації.

У ЄБА зазначили, що блокування руху на кордоні польськими перевізниками вже призвело до численних негативних наслідків для бізнесу в Україні та їхніх контрагентів за кордоном. Суттєво зросли витрати на перевезення, що впливає на собівартість продукції та цінову конкурентоспроможність компаній. Спостерігається зміна маршрутів, водночас збільшуються черги на словацькому й угорському кордонах. Бізнес уже повідомляє про дефіцит транспорту, зокрема й через небажання перевізників брати замовлення на час страйку.

Неможливість виконати зобов'язання перед українськими та іноземними замовниками спричинить штрафні санкції з боку покупців, скасування подальших замовлень і втрату клієнтів. Неможливість імпортувати необхідну сировину або комплектуючі створює ризики для українських виробництв. Усе це безпосередньо впливає на доступ населення в Україні до необхідних товарів і безперебійну роботу підприємств, зазначили в бізнес-об'єднанні.

"Два тижні страйку створили суттєві труднощі для й без того обмежених можливостей української логістики", - констатували в ЄБА й закликали польський бізнес до діалогу задля розблокування польсько-українського кордону та вирішення спірних питань конструктивним шляхом.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА