14:29 26.10.2023

НБУ несподівано знизив облікову ставку з 20% до 16% і зберіг ставки за операціями з банками

2 хв читати
НБУ несподівано знизив облікову ставку з 20% до 16% і зберіг ставки за операціями з банками

Національний банк України (НБУ) з 27 жовтня вирішив знизити облікову ставку відразу на 4 в. п. - до 16% річних, тоді як переважна частина гравців ринку очікувала зниження на 2 в. п. - до 18%, водночас ставки за депозитними сертифікатами овернайт і на три місяці й кредитами рефінансування залишаться на тому самому рівні.

"Правління Національного банку України ухвалило рішення з 27 жовтня 2023 року встановити облікову ставку на рівні 16%, зрівнявши її зі ставкою за депозитними сертифікатами (ДС) овернайт. У такий спосіб Національний банк модернізує свій операційний дизайн монетарної політики за системою "нижньої межі", - заявив голова НБУ Андрій Пишний на пресконференції в четвер.

Регулятор наголосив, що ставки за тримісячними депозитними сертифікатами й кредитами рефінансування залишаться незмінними і розраховуватимуться як "облікова ставка + 4 в. п." - 20% та "облікова ставка + 6 в. п." - 22% відповідно.

"Утримання незмінними ставок за операціями НБУ з банками узгоджується з необхідністю збереження привабливості гривневих інструментів, що важливо для забезпечення помірної інфляції та курсової стійкості на прогнозному горизонті", - йдеться в інформації центробанку.

Як зазначив Нацбанк, додатковим фактором необхідності подальшого підтримання високої привабливості гривневих активів є етап адаптації учасників валютного ринку до керованої гнучкості курсу.

Центробанк вбачає потенціал для подальшого зниження ставки з урахуванням збереження привабливості гривневих активів на наступному засіданні, за умови відсутності ознак погіршення балансу ризиків, а також успішної адаптації учасників ринку до нового валютного режиму.

"Водночас очікувана траєкторія інфляції та плани щодо подальших кроків з валютної лібералізації обмежують простір для пом'якшення процентної політики у наступному році. Повернення до циклу зниження облікової ставки у 2024 році стане можливим лише в разі суттєвого зниження ризиків для курсової стійкості та інфляційної динаміки", - зазначив регулятор.

Як повідомлялося, Нацбанк з 15 вересня знизив облікову ставку з 22% до 20%, як і очікував ринок, тоді як перше її зниження відбулося наприкінці липня, і було більшим, ніж у середньому очікували на ринку, - одразу на 3 в. п. з рівня 25%, на якому Нацбанк утримував її з початку червня 2022 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА