12:38 04.05.2023

Програма "єОселя" має високий попит, проте гальмується через недостатнє фінансування - девелопери

2 хв читати
Програма "єОселя" має високий попит, проте гальмується через недостатнє фінансування - девелопери

Державна програма доступного іпотечного кредитування "єОселя" має високий попит з боку потенційних покупців житла, проте її реалізація гальмується через недостатнє фінансування, констатують українські девелопери.

"І банки, і забудовники продовжують отримувати консультаційні запити щодо участі в «єОселя». Ледь не половина звернень до відділів продажу компанії стосується можливості придбати квартиру на умовах пільгової іпотеки від держави", - розповіла агентству "Інтерфакс-Україна" комерційна директорка компанії "Інтергал-Буд" Анна Лаєвська.

За її словами, у столичному регіоні на участь у програмі "єОселя" акредитовано 21 будинок "Інтергал-Буду", однак на сьогодні підписано лише дев'ять угод на купівлю квартир за цією програмою.

"Ця цифра незмінна вже протягом декількох місяців, що в першу чергу пов'язано з припиненням фінансування програми. Наразі «Укрфінжитло» та уряд шукають додаткові фінансові джерела для продовження програми, оскільки попит на участь серед потенційних позичальників чималий", - зазначила Лаєвська.

Високий попит на пільгову іпотеку відзначив і генеральний директор групи "Ковальська" Сергій Пилипенко. До участі в "єОселя" акредитовано два будинки девелопера, ще два ЖК - "31" і "Будинок на Вавілових" з готовністю 60% - перебувають на завершальному етапі акредитації.

"Державна іпотечна програма, хоча і надає покупцям надію придбати житло - і це ми бачимо за кількістю звернень до відділу продажу, - але поки працює дуже повільно через відсутність фінансування", - зазначив він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

На його думку, стимулювати ринок первинної житлової нерухомості зможе як фінансування програми пільгової іпотеки, так і реалізація держпрограми компенсації за зруйноване і пошкоджене житло, раніше анонсована до запуску в травні.

"Є сподівання, що частка запитів і безпосередньо угод збалансується після розгортання цільових державних програм, направлених саме на купівлю житла на первинному ринку нерухомості", - повідомив Пилипенко.

Як повідомили агентству в компанії Alliance Novobud, у програмі доступного кредитування беруть участь два ЖК із портфеля девелопера. Забудовник уклав дві угоди за програмою "єОселя", останню з яких - у лютому 2023 року. Клієнтами, які придбали квартири на пільгових умовах, були військовослужбовці.

"Наразі головна проблема — фактична відсутність фінансування програми. Маємо близько десяти угод, які очікують на транші. Велика кількість заявок знаходиться на етапі погодження", - поінформувала директорка з маркетингу Alliance Novobud Ірина Міхальова.

Вона також наголосила на важливості допуску до участі в програмі житлових проєктів на стадії будівництва, а також розширення дії програми на українців різних професій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

Ситуація з е/е покращиться наступного тижня з потеплінням, але її дефіцит зберігатиметься ще довго - глава "Укренерго"

Харків чи не єдине місто, яке має детальний план підготовки до зими, - радник прем'єра

Потрібно готуватися до обмежень електроенергії практично на все літо - радник прем'єра

Група Єрмака-Макфола представила новий план економічного тиску на РФ

"Укренерго" анонсує погодинні відключення е/е протягом доби, обленерго сподіваються уникнути графіків удень

ЕКА у квітні застрахувало 46 млн грн кредитних договорів, підтримавши 1,07 млрд грн експорту

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА