14:00 19.04.2023

ЄС вживе превентивних заходів щодо пшениці, ячменю, соняшнику та ріпаку з України, проведе розслідування та додасть EUR100 млн допомоги фермерам-протестувальникам

2 хв читати
ЄС вживе превентивних заходів щодо пшениці, ячменю, соняшнику та ріпаку з України, проведе розслідування та додасть EUR100 млн допомоги фермерам-протестувальникам

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн закликала уряди п'яти європейських країн, які просили вирішити питання ввезення української агропродукції, виробити загальноєвропейський підхід у рамках принципу єдиних ринків та митного союзу, а також пообіцяла додаткову фінансову допомогу фермерам та та обмежувальні заходи проти української продукції.

"Президент представляє три пропозиції щодо врегулювання ситуації на цих ринках", - повідомила на брифінгу в Брюсселі в середу директор із політичних комунікацій Єврокомісії (ЄК) Дана Спінант, коментуючи відповідь голови Єврокомісії на лист прем'єрів Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії та Болгарії.

За її словами, зокрема, до вже наданого пакета EUR56,3 млн для найбільш постраждалих фермерів цих країн готується другий пакет фінансової підтримки у розмірі EUR100 млн.

"По-друге, ми вживатимемо превентивних заходів відповідно до чинних правил торгівлі щодо окремих категорій зерна. Це стосується, зокрема, пшениці, кукурудзи, соняшнику та ріпаку. І, по-третє, ми розпочинаємо розслідування щодо інших чутливих продуктів" , - додала Спінант.

Вона також повідомила, що виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс обговорить удень у середу ці напрями дій та пропозиції з міністрами відповідних п'яти держав-членів, а також із колегами з України.

"Із самого початку ми прагнемо, з одного боку, підтримувати Україну в експорті своєї продукції, зокрема сільськогосподарської продукції, тому що це важлива життєва артерія для економіки України. Ми прагнемо допомогти вивести цю сільськогосподарську продукцію на світові ринки, де ця продукція необхідна , а також вирішити проблеми, пов'язані з продовольчою безпекою, і ми цілковито віддані підтримці наших фермерів", – наголосила представник Єврокомісії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА