11:52 19.04.2023

Контроль транзитної української с/г продукції здійснюватиметься на кордоні - Сольський

2 хв читати
Контроль транзитної української с/г продукції здійснюватиметься на кордоні - Сольський

Транзит аграрної продукції з України через територію Польщі відновиться в ніч із 20 на 21 квітня, контроль здійснюватиметься на кордоні, повідомив міністр агрополітики Микола Сольський.

За його словами, контроль транзиту здійснюватиметься шляхом відстеження в електронній системі Польщі SENT вантажів, що прямують транзитом через країну.

"Поляки матимуть можливість показувати, що відбувається (транзит, а не імпорт - ІФ-У), якщо буде запит від суспільства. Трекер показує, що машина або залізниця йде в порти або в інші країни ЄС", - сказав міністр на пресбрифінгу в середу.

Сольський повідомив, що в перший тиждень за бажанням польської сторони її митники зможуть фізично супроводжувати продукцію, "щоб напрацювати для себе висновки".

Міністр також додав, що будь-яка компанія, "яка хоче продати щось до Німеччини, може відсьогодні це (транзит - ІФ-У) робити".

Сольський повідомив, що частка Польщі в загальному експорті аграрної продукції з України становила 10%, половина з яких припадала на транзит, а половина на імпорт.

"Із західних країн найбільший транзит здійснюється через Румунію, найменший - через Словаччину. Другою після Румунії країною за експортом і внутрішнім споживанням була Польща", - сказав міністр.

"Якщо ми говоримо про Угорщину - це 5-6%, про Словаччину - 1,5%, про Румунію - це десятки відсотків, з яких 90% - це транзит", - зазначив Сольський.

Потенційні втрати України через проблеми з експортом у міністерстві поки що підраховують.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА