06:52 06.12.2022

НКРЕКП убезпечила споживачів від нарахування платежів за неспожиту е/е

2 хв читати
НКРЕКП убезпечила споживачів від нарахування платежів за неспожиту е/е

Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики та ком. послуг (НКРЕКУ) убезпечила побутових споживачів від нарахування платежів за неспожиту електроенергію з боку операторів системи розподілу (ОСР) в умовах примусових відключень е/е, коли споживач не може вчасно передати дані лічильника.

Рішення комісії закріплене відповідною постановою № 1603 "Про внесення змін до постанови НКРЕКП від 20 квітня 2022 року № 393", яка була схвалена на засіданні 2 грудня та оприлюднена на офіційному вебсайті регулятора.

"Прийняття цієї постанови покликане захистити споживачів в умовах виникнення надзвичайної ситуації в ОЕС України та вимушеного обмеження у споживанні електроенергії, викликаного збройною агресією РФ. У зв'язку з аварійними та стабілізаційними відключеннями об'єктивно виникають ситуації, коли технічно неможливо передати показання лічильників, при цьому обсяги середньодобового споживання очікувано зменшуються", – пояснив регулятор на своєму сайті у понеділок.

Як проінформували в НКРЕКП, постанова наказує ОСР з метою запобігання нарахувань за неспожиту побутовими споживачами е/е здійснювати низку дій для захисту прав споживачів.

Зокрема, ОСР-и повинні застосувати за відсутності фактичних показань лічильника знижуючий коефіцієнт щодо середньодобового обсягу використаної е/е індивідуальним побутовим споживачам у розрахунковий місяць. Цей коефіцієнт повинен враховувати обсяги недопоставленої е/е внаслідок примусових вимкнень.

Крім того, ОСР-и повинні повідомляти НКРЕКП до 25 календарного дня місяця, наступного за розрахунковим місяцем, про величину застосованого понижуючого коефіцієнта зміни споживання е/е при розрахунку обсягів надходження до електричних мереж.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА