12:14 10.08.2022

Кількість представлених в Україні міжнародних компаній за прогнозами скоротиться на 78% - UTG

2 хв читати
Кількість представлених в Україні міжнародних компаній за прогнозами скоротиться на 78% - UTG

Кількість представлених в Україні міжнародних компаній та їхніх представництв може скоротитися з 624 у лютому до 137 до кінця 2022 року, повідомив керівник департаменту стратегічного консалтингу UTG Костянтин Олійник агентству "Інтерфакс-Україна".

"Міжнародні компанії та їхні представництва - основні споживачі професійної офісної нерухомості. Левова частка міжнародних фінкомпаній, що залишили Україну після кризи-2008, так і не повернулися. Збройна агресія РФ призвела до масового відтоку російських компаній у 2014-2015 роках. За підсумками 2022 року очікується остаточний вихід корпорацій, пов'язаних із Росією", - пояснив Олійник.

При цьому експерт упевнений, що лояльність міжнародної громадськості до України сприятиме появі нових європейських організацій, підприємств, брендів, що може стати позитивним чинником розвитку офісної нерухомості у великих містах країни після завершення воєнних дій у країні.

Окремо Олійник відзначив фактор ІТ-компаній. В Україні представлено понад 4 тис. компаній, зокрема і світових гігантів, у середньому чисельність персоналу зростала на 15-20% щорічно. За словами експерта, понад 50% офісних приміщень зайняті саме цими компаніями. "IT-сегмент став провідною рушійною силою розвитку офісного ринку України в 2016-2021 роках, спровокувавши небувале зростання активності та величезне зростання пропозиції. Було реанімовано практично всі законсервовані/заморожені/відкладені проєкти, трансформації в офісні вежі зазнали застарілі торговельні центри, готелі, фабрики", - повідомив Олійник.

Проте початок воєнних дій спричинив значний відплив фахівців комп'ютерних галузей. За оцінками експерта, близько 41,28% персоналу було евакуйовано за кордон або в безпечніші регіони України.

"Фахівці найчастіше залишали Київ (скорочення з 45% до 29%), Харків (з 13% до 2%), Одесу (з 5% до 3%). Найпопулярнішими країнами для релокації стали Польща (переїхали співробітники 22 компаній), Німеччина (10 компаній), Португалія (сім компаній), Чехія (шість компаній), Іспанія та Туреччина. В Україні лідером стала Львівська область, де тепер зосереджено 18% вітчизняних фахівців порівняно з 13% довоєнних. Також популярні Івано-Франківська та Закарпатська області", - повідомив Олійник.

Експерт припускає, що значна частина співробітників цієї сфери не повернеться до країни найближчим часом. "Крім того, ціла низка українських компаній повністю припинила обслуговування російських клієнтів, що призведе до скорочення обсягу доходів. Отже, в найближчій перспективі очікується скорочення поглинання офісних площ IT-галуззю", - зазначив Олійник.

Компанія UTG створена у 2001 році. Розробила понад 1300 концепцій об'єктів нерухомості. За роки роботи за участю компанії здано в оренду 4,7 млн кв. м. комерційних площ в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У ВР зареєстровано законопроєкт про прив'язку акцизного податку на тютюнові вироби до євро

Голова польської LPP відкинув звинувачення про прихований бізнес із РФ

Генпрокурор: Зафіксовано понад 800 спроб кібератак РФ на державні установи й сервіси України

УЗ запускає поїзд Чернівці - Чоп - Ужгород для стикування з маршрутом Прага - Чоп чеського RegioJet

НБУ в понеділок знизив курс гривні на 19 коп. - до нового мінімуму

Польські порти завантажені на 60% від своєї потужності, на частку українського транзитного зерна припадає 10% - польські ЗМІ

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання для 40 тис. абонентів у Донецькій, Дніпропетровській та Одеській областях

Тарифи на зберігання газу в ПСГ України залишаться незмінними до 1 квітня 2025 р. - "Нафтогаз"

Німеччина готує довгостроковий контракт на СПГ з ОАЕ

Рахункова палата: війна, пожежі та вирубка дерев завдали Україні збитків майже на 23 млрд грн

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА