14:04 30.05.2022

Директор А-95 прогнозує зниження ціни на пальне з поступовим наповненням ринку

2 хв читати
Директор А-95 прогнозує зниження ціни на пальне з поступовим наповненням ринку

Ціна бензину в 52-55 грн/літр і дизпалива в 58-60 грн/літр, що склалася на сьогодні, є точкою рівноваги для ринку, але з поступовим надходженням нових обсягів нафтопродуктів ціна на них знижуватиметься, вважає директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

"При цінах 52-55 грн/літр на бензин і 58-60 грн/літр на дизпаливо, як я бачу, ринок почувається нормально, черги зменшуються. Якоюсь мірою ринок знайшов точку рівноваги, а далі почне наповнюватися новими партіями, і це має привести до зниження ціни", - сказав він на брифінгу у Медіацентрі у Києві у понеділок.

При цьому Куюн зазначив, що ціна пального 40-45 грн за літр, яка визначалася при держрегулюванні, була справедлива для стабільного, забезпеченого ринку, "якого у нас на сьогодні немає".

"Відповідно, нам потрібно знижувати споживання, збивати ажіотаж", - наголосив експерт.

Як повідомлялося, за даними групи "А-95", середні роздрібні ціни на бензини та дизельне пальне в Україні у період 16 до 23 травня збільшились на 22-30%, зокрема середні ціни в роздріб на бензин марки А-95 - на 10,72 грн/літр, до 50,84 грн/літр, преміальний А-95 - на 9,85 грн/літр, до 51,51 грн/літр.

Окрім того, роздрібні ціни на дизельне пальне збільшились на 13,24 грн/літр - до 56,49 грн/літр, на скраплений газ - на 4,14 грн/літр, до 39,24 грн/літр.

Кабінет Міністрів постановою №594 від 17 травня 2022 року призупинив впроваджене рік тому у зв'язку з карантином держрегулювання цін на пальне, очікуючи, що ціни на бензин не перевищать 52 грн/літр, дизпальне - 58 грн/літр.

Рішення про скасування граничної маржі для АЗС було ухвалено, щоб оператори ринку змогли наситити український ринок нафтопродуктів необхідним ресурсом в умовах його дефіциту після переорієнтації на постачання із західного кордону та розбомбленого Росією Кременчуцького НПЗ.

При цьому Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів оголосила про початок перевірок АЗС щодо скарг споживачів на завищені ціни, відмову в розрахунку картками та відсутність розрахункових документів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА