07:28 29.04.2022

Україна має намір залучити кредити EUR200 млн від Італії та EUR150 млн від Німеччини

3 хв читати
Україна має намір залучити кредити EUR200 млн від Італії та EUR150 млн від Німеччини

Міністр економіки та фінансів Даніеле Франко підтвердив намір італійського уряду надати Україні кредит у розмірі EUR200 млн, повідомив міністр фінансів України Сергій Марченко в інтерв'ю італійській Corriere della sera за підсумками нещодавніх переговорів у Вашингтоні на Весняних зборах МВФ та Світового банку.

"Ми ведемо переговори щодо отримання коштів на пільгових умовах: під 1% річних, зі строком погашення – 15 років. На мій погляд, інші країни також можуть запропонувати нам кредити на таких пільгових умовах. Таке фінансування, безумовно, допомогло б нам", – сказав Марченко.

Він також подякував Італії, яка перша з усіх країн надала Україні на грантових умовах EUR110 млн на початку розв'язаної Росією війни.

Глава українського Мінфіну повідомив, що нещодавно розпочато також підготовку угоди про наступний кредит у EUR150 млн від Німеччини, яка допоможе підтримати макрофінансову стабільність України.

За його словами, поки що від Німеччини лише минулого тижня надійшов кредит EUR150 млн на підтримку малого та середнього бізнесу, домовленість про який була досягнута ще у березні 2020 року.

"Міністр Крістіан Лінднер також зазначив, що вони розглядають можливість надання нам військової підтримки у розмірі EUR1 млрд, проте ми очікували від Німеччини не меншої фінансової підтримки, ніж та, яку надають нам Велика Британія, Канада чи США", - сказав Марченко.

За його словами, Київ пов'язує великі надії на фінансування з керованим рахунком МВФ. "Ми закликаємо країни-партнери розглянути можливість перерозподілу 10% їх Спеціальних прав запозичення (SDR), які вони отримали від МВФ у серпні 2021 року і ще не використали. Здебільшого ми орієнтуємося на країни ЄС. Проте слід узгодити конкретні правила з Європейським Союзом та Європейським центральним банком (ЄЦБ)", – пояснив голова Мінфіну.

За його словами, країни ЄС розглянуть це питання, оскільки з боку ЄЦБ можуть бути деякі обмеження щодо використання SDR.

"Але я думаю, що країни намагатимуться знайти юридичне рішення з ЄЦБ, щоб зробити SDR доступними для України. МВФ також працює з іншими країнами, щоб з'ясувати, як виділені квоти SDR можуть бути використані для підтримки України", – зазначив міністр.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський у своєму виступі на Весняних зборах МВФ і СБ зазначив, що країна потребує підтримки обсягом до $7 млрд щомісяця, а прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що для покриття дефіциту бюджету необхідно до $5 млрд щомісяця.

Глава уряду також повідомив про створення фонду United24 для відновлення країни після військової агресії Росії та оцінив його необхідні обсяги у $600 млрд, з яких близько половина планується сформувати за рахунок заарештованих коштів агресора.

За оцінками Нацбанку, міжнародна підтримка України з початку війни становила понад $4 млрд.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА