19:33 28.04.2022

Виконання вимог РФ щодо оплати газу порушує режим санкцій

2 хв читати
Виконання вимог РФ щодо оплати газу порушує режим санкцій

Виконання європейськими компаніями нових вимог РФ щодо оплати імпорту газу в рублях – це порушення режиму санкцій Євросоюзу, заявив офіційний представник Єврокомісії (ЄК) Ерік Мамер.

"На питання про те, чи є порушенням санкцій виконання указу (президента РФ - ІФ), відповідь зрозуміла: так", - сказав прессекретар ЄК у четвер на брифінгу в Брюсселі.

Він пояснив це тим, що російська сторона вимагає виконання низки додаткових дій, тоді як контракт передбачає, що зобов'язання покупця виконані, щойно він заплатив у євро, доларах чи іншій валюті.

"Якщо контракт укладено в євро або доларах, зобов'язання підприємства закінчуються, коли воно здійснило оплату в євро або доларах. Це те, що мають робити підприємства. Вони повинні виконувати свої контрактні зобов'язання. Якщо платіж зараховується у рублях, то ми виходимо із узгодженого контексту, і тоді відбувається обхід санкцій", – продовжив представник ЄК.

За його словами, російська влада вводить ускладнену систему, "яка в кінцевому рахунку передбачає низку етапів, на яких підприємства платитимуть у валюті, але оплата буде визнана, лише коли ця валюта буде перетворена на рублі".

"Наразі питання в тому, що відбувається, якщо підприємство діє за правилами положень, передбачених російським указом? Зрештою воно заплатить у валюті, яка буде конвертована російськими органами за ніким не контрольованим курсом та термінами на рублевому рахунку. І це ясно, як і було зазначено, є порушенням дії санкцій", - підсумував Мамер.

Президент РФ Володимир Путін підписав 31 березня указ "Про спеціальний порядок виконання іноземними покупцями зобов'язань перед російськими постачальниками газу". Відповідно до документа, оплата російського трубопровідного газу, що постачається після 1 квітня визначеним в указі закордонним контрагентам, має здійснюватися виключно в рублях.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА