13:38 23.03.2022

"Оператор ринку" готує законопроєкт про зміни до Податкового кодексу для повної синхронізації європейського та українського енергоринків

2 хв читати
"Оператор ринку" готує законопроєкт про зміни до Податкового кодексу для повної синхронізації європейського та українського енергоринків

АТ "Оператор ринку" готує законопроєкт про внесення змін до податкового законодавства, спрямований на запровадження аналогічного з європейським механізмом нарахування ПДВ під час торгівлі електроенергією, що дасть змогу забезпечити подальшу синхронізацію ринків електроенергії, повідомив голова товариства Олександр Гавва.

"Якщо говорити про об'єднання спотових ринків, справді є проблема з ПДВ, яка у нас нараховується окремо кожним учасником ринку, і ця проблема поза сферою впливу енергетиків, вона у податковій площині. Ми вже зараз можемо діяти за європейськими аналогами, де переведення всього ПДВ зміщено на рівень електропостачальника. Ми готуємо свій скромний законопроєкт, опрацьовуємо його із Міністерством енергетики", – сказав Гавва в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Він наголосив, що ухвалення законопроєкту зніме проблему з ПДВ на оптовій частині ринку.

"Якщо ПДВ платитимуть споживачі, необхідності вирішувати ці проблеми для імпорту-експорту вже не буде", - також зазначив Гавва.

Він пояснив, що найпростішим варіантом об'єднання ринків, який може запрацювати приблизно через місяць, є здійснення імпортно-експортних операцій через доступи до міждержавних перетинів, як це вже здійснювалося до виходу ОЕС України в ізольований режим.

"Це у нас уже фактично є, і НЕК "Укренерго" рано чи пізно зробить так, щоб усі комерційні перетікання відбулися. Потрібний лише час і певні технічні заходи", – зазначив голова "Оператора ринку".

За його словами, надалі об'єднання ринків електроенергії, market coupling electricity, передбачають об'єднання цілих ринкових сегментів, а наступним його етапом є доступ учасників до інших ринків взагалі без жодних обмежень, для чого й розробляються зміни до законодавства.

"І робота в цьому напрямі, щоб максимально синхронізувати український ринок із європейським, триває", – пояснив Гавва.

Як повідомлялося з посиланням на голову правління НЕК "Укренерго" Володимира Кудрицького, відновлення аукціонів із продажу доступу до міждержавних перетинів для імпорту-експорту електричної енергії стане можливим після деякого часу роботи об'єднання української та молдавської енергосистем з європейською.

Синхронізація енергосистем відбулася 16 березня цього року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА