19:45 16.12.2021

Законопроект про держрегулювання цін на газ депутата від "Слуги народу" зареєстровано у Раді

3 хв читати
Законопроект про держрегулювання цін на газ депутата від "Слуги народу" зареєстровано у Раді

Законопроект про встановлення держрегулювання цін на газ зареєструвала у Верховній Раді народний депутат від партії "Слуга народу" Любов Шпак.

За інформацією на сайті Ради, законопроект про внесення змін до закону про ринок природного газу щодо участі держави в регулюванні цього ринку зареєстровано за №6426.

"Законопроект пропонує повернутися до моделі державного регулювання цін на газ, видобутий в Україні, та змінити принципи функціонування внутрішнього ринку природного газу, встановивши його основним пріоритетом громадські інтереси та забезпечення побутових споживачів та підприємств, які забезпечують населення теплом і газом, за доступними та стабільними цінами", - йдеться в пояснювальній записці до нього.

Законопроектом, зокрема, пропонується шляхом внесення змін до ст.4 закону про ринок природного газу включити до повноважень Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), встановлення граничної ціни, за якою здійснюється постачання природного газу споживачам на внутрішньому ринку, а також граничний рівень торговельної надбавки та рівень рентабельності під час постачання природного газу таким споживачам.

У пояснювальній записці зазначається, що, перш за все, це стосується побутових споживачів, підприємств, що забезпечують газом і теплом населення, а також інших суб'єктів внутрішнього ринку.

Проект визначає складові ціни на природний газ і передбачає встановлення граничних цін на всіх етапах циркуляції вітчизняного газу: від видобутку до підключення до мереж та реалізації кінцевих споживачів, уточнюється у документі.

Крім того, пропонується закріпити положення щодо спрямування видобутого в Україні газу на потреби внутрішнього ринку.

Водночас, за умови його надлишків, газ може бути експортований за ринковими цінами, передбаченими відповідними міжнародними угодами (договорами), пояснюють автори законопроекту.

При цьому вони визнають, що для імплементації зазначених змін проект передбачає подальшу відмову України від частини взятих на себе міжнародних зобов'язань щодо загального ринку газу – у контексті встановлення внутрішніх цін.

Доцільність прийняття такого законопроекту пояснюється необхідністю захисту населення "від несправедливих та не відповідальних його доходів тарифам на газ і тепло", в умовах прогнозованого зростання цін на газ та його дефіциту для України.

Як повідомлялося, група народних депутатів запропонувала повернути скасоване у 2017 році державне регулювання цін на продукти харчування, які мають суттєву соціальну значимість, та встановити граничну націнку на них у межах 5-15% від відпускної ціни виробника.

Відповідна ініціатива міститься у законопроекті №6374 про внесення змін до закону "Про ціни та ціноутворення" щодо відновлення державного регулювання цін на "соціальні" продукти харчування, який був зареєстрований у Верховній Раді 2 грудня.

Ініціаторами документа виступили, зокрема, нардепи Олександр Гайду, Дмитро Соломчук, Микола Задорожній, Валерій Зуб і Володимир Крейденко (усі – "Слуга народу"), Геннадій Вацак (депутатська група "Довіра") і Сергій Мінько ("За майбутнє").

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА