10:27 15.12.2021

Ціна газу в Європі сягнула $1550/тис. куб м на тлі слабкої вітрогенерації та наближення холодів

2 хв читати
Ціна газу в Європі сягнула $1550/тис. куб м на тлі слабкої вітрогенерації та наближення холодів

Спотова ціна газу в Європі з відкриттям торгів у середу продовжила зростання на тлі слабкого внеску альтернативних джерел енергії, збільшення цін на конкуруючих ринках і суворішого, ніж раніше очікувалося, прогнозу погоди в регіоні.

У середу вранці ціна найближчого (січневого) ф'ючерсу на TTF на біржі ICE Futures сягнула 132,995 євро за МВт-год, тобто $1550 за тисячу кубометрів. У листопаді контракт "на добу наперед" торгувався на TTF у середньому по $945, у грудні - $1182 за тисячу кубометрів. Від початку року середнє значення контракту сягнуло $518.

У Європі сильно знизилося виробництво електроенергії з відновлюваних джерел. У понеділок внесок вітрової генерації у вироблення електроенергії в Європі становив лише 10,1%, у вівторок іще менше - лише 9,9% (за середнього значення 15,6% на тижні з 6-12 грудня), свідчать дані асоціації WindEurope.

Оновлений прогноз погоди обіцяє на початку наступного тижня зниження температури та її нижчі значення, ніж очікувалося раніше. В середньому груднева температура повітря в Європі в грудні 2021 року становить на 1,5-2 градуси нижче, ніж роком раніше (тоді показник перебував на рівні середніх значень за останні 10 років).

Поточний рівень запасів газу в підземних сховищах Європи сягнув позначки 61,9% від їх максимальної місткості (дані на ранок понеділка) - це на 16,8 процентного пункту нижче за середнє значення за останні п'ять років, свідчать дані Gas Infrastructure Europe.

На європейське ралі не могли не відповісти азійські газові індекси - минулої ночі продовжив зростання азійський СПГ-індекс Platts JKM: лютневий контракт додав одразу $42 і перевищив $1500 за тисячу кубів.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА