22:07 01.12.2021

Запроваджений ВР новий механізм розрахунку роялті за видобуток залізної руди не вплине на стійкість "Метінвесту" та Ferrexpo

3 хв читати
Запроваджений ВР новий механізм розрахунку роялті за видобуток залізної руди не вплине на стійкість "Метінвесту" та Ferrexpo

Ухвалений Верховною Радою "ресурсний" закон із поправками до Податкового кодексу (законопроект №5600) запровадив новий механізм розрахунку ставки рентної плати, зокрема на видобуток залізної руди, який не вплине на кредитоспроможність гірничо-металургійної групи "Метінвест" та компанії Ferrexpo, вважає аналітик Concorde Capital Дмитро Хорошун.

За його словами, новий механізм змінює і базу, і ставку, які будуть використані для розрахунку виплати роялті, і набуде чинності після його підписання президентом України. Новою базою буде індекс Platts щодо залізної руди IODEX 62% Fe CFR China без жодних поправок на логістичні витрати.

Нова ставка залежатиме від значення індексу Platts. Ставка 10% застосовуватиметься, якщо середній індекс перевищує $200 за тонну за місяць платежу. Якщо середнє значення індексу становить від $100 до $200 за тонну, то застосовується ставка 5%. Для середньомісячних індексів нижче за $100 за тонну застосовується ставка 3,5%.

За нинішнього механізму базою є вартість залізної руди, добутої до збагачення та обкочування, і, за оцінками Concorde Capital, вона становить $20-30 за тонну кінцевого продукту. Поточна ставка становить 12% для індексу цін на 58%-й залізний дрібняк CFR China вище зі $70 за тонну та 11% у разі нижче ніж $70/тонна.

"Новий механізм не вплине на кредитоспроможність ні "Метінвесту", ні Ferrexpo. Це пов'язано з тим, що в періоди цін близько і нижче за очікуване довгострокове середнє значення виплати роялті будуть аналогічні тим, які сплачують українські виробники концентрату та окатишів відповідно до чинного механізму розрахунку роялті", - зазначає Хорошун у бюлетені Concorde Capital у середу.

Водночас він констатує: слід визнати, що зміни підвищать розмір роялті до 3,3 раза за підвищення цін і в 6,7 раза та більше у періоди високих цін. "Однак і "Метінвест", і Ferrexpo отримуватимуть підвищений і винятково високий прибуток у такі періоди і зможуть дозволити собі вищі виплати роялті", - наголошує аналітик.

За його даними, коли індекс залізної руди (62% Fe) близький до $200 за тонну, але нижче і застосовується ставка 5%, роялті збільшуються в 3,3 раза, приблизно до $10 за тонну кінцевого продукту. Тоді річні платежі роялті "Метінвесту" (включно з 46% роялті, що виплачуються його СП "ПГЗК") збільшаться від $250 млн (11% EBITDA компанії в 2020 році, протягом якого середній показник становив близько $110 за тонну) до $350 млн (16% від EBITDA 2020).

У свою чергу річні виплати Ferrexpo, за оцінками експерта, збільшаться від $83 млн (10% від EBITDA 2020 року) до $119 млн (14% від EBITDA 2020 року).

Якщо ціни перевищать $200 за тонну (застосовується ставка 10%), розмір роялті збільшиться щонайменше у 6,7 раза - до $20 за тонну або більше.

Водночас у разі адекватного довгострокового середнього значення у розмірі $75/тонна для залізної руди з вмістом 62% Fe CFR Китай (застосовується ставка 3,5%) і розмір роялті впаде приблизно на 13%, до $2,6/тонна.

"Ми припускаємо, що і "Метінвест", і Ferrexpo наразі платять $3 за тонну кінцевої продукції як роялті відповідно до чинного механізму розрахунку роялті, незалежно від ринкових цін на їхню продукцію", - додав експерт.

Як повідомлялося, Верховна Рада 30 листопада 2021 року ухвалила "ресурсний" закон із поправками до Податкового кодексу (законопроект №5600) у другому читанні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА