17:56 25.11.2021

"Київтеплоенерго" з літа застосовує штраф 3% та інфляційні нарахування до боржників за тепло

2 хв читати
"Київтеплоенерго" з літа застосовує штраф 3% та інфляційні нарахування до боржників за тепло

Комунальне підприємство "Київтеплоенерго" з літа цього року застосовує штраф 3% річних і нарахування інфляційних втрат до хронічних неплатників за теплову енергію, які тривалий час накопичують борг і відмовляються його реструктурувати.

Як повідомила компанія в прес-релізі в четвер, значна частина боржників за тепло в Києві є власниками житла в центрі міста площею від 100 кв. м.

"Саме до таких споживачів, які мають тривалий термін заборгованості, з літа цього року "Київтеплоенерго" змушене застосовувати санкції. Це, насамперед, один з антикризових заходів, що допоміг підприємству накопичити кошти для стабільного проходження опалювального сезону в умовах газової кризи", - йдеться в документі.

Компанія у своїй діяльності щодо застосування санкцій посилається, зокрема, на ст.625 Цивільного кодексу України, згідно з якою боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3% річних від простроченої суми, якщо інший розмір відсотків не встановлено договором або законом.

"Споживачі, які повністю сплачують заборгованість за послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання, в наступному розрахунковому періоді вже не отримають нарахувань 3% річних та інфляційних втрат", – акцентували при цьому в "Київтеплоенерго".

Крім того, застосування санкцій скасовується у разі підписання боржником угоди з реструктуризації боргу на певний термін.

"Враховуючи газову кризу, такий підхід роботи з боржниками є виправданим, оскільки забезпечив акумулювання коштів для опалювального сезону та дав змогу не допустити ризику збільшення тарифів на фоні тенденції масової та системної несплати за послуги", - аргументували в КП.

За інформацією підприємства, тільки за липень у результаті впровадження і застосування санкцій було врегульовано питання заборгованості з 303 боржниками, тоді як у період з травня 2020 року по травень 2021 року таких боржників було вдвічі менше – лише 158.

КП "Київтеплоенерго" забезпечує 90% потреб Києва в теплі та майже 60% - в електроенергії. Підприємство повністю належить Києву, є оператором системи централізованого теплопостачання міста, що складається з двох великих газових ТЕЦ, 15 великих, 168 малих і середніх котелень, 2800 км теплових мереж, понад 9400 теплових пунктів і сміттєспалювального заводу "Енергія".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА