18:58 02.11.2021

"Центренерго" працюватиме на газі в разі необхідності та розраховує на ресурс "Нафтогазу" – голова наглядової ради

2 хв читати
"Центренерго" працюватиме на газі в разі необхідності та розраховує на ресурс "Нафтогазу" – голова наглядової ради

ПАТ "Центренерго" готове працювати нинішнього осінньо-зимового періоду на газі в разі нестачі вугілля для забезпечення стабільної роботи енергосистеми України, повідомив перший заступник голови Фонду держмайна, голова наглядової ради генкомпанії Денис Кудін.

"У січні-лютому цього року були складнощі в енергосистемі, й "Центренерго" систему врятувало. Ми перейшли на роботу з вугілля, якого не було, на газ, і завдяки цьому згенерували достатньо електроенергії, щоб підтримувати стабільну потужність у системі в пікові навантаження. Те саме в разі необхідності ми готові зробити й зараз", – сказав Кудін в інтерв'ю "Енергореформі".

"Якщо так трапиться, що на коротких проміжках часу нам забракне вугілля, то ми на ці проміжки часу перейдемо на газ. Відповідно, Україна буде з електроенергією", - наголосив голова наглядової ради.

За його словами, газу в НАК "Нафтогаз", який на сьогодні є єдиним постачальником для генкомпанії, достатньо, а рішення про перехід на альтернативне вугіллю паливо може бути ухвалено на рівні Ради національної безпеки і оборони (РНБО).

"Якщо країні знадобиться балансувати енергосистему, то так само, як це було минулого разу, відбудеться нарада на рівні РНБО і буде рішення переходити на альтернативне паливо. Газ у НАК є, ми з ними в регулярному контакті. НАК добре розуміє, що якщо системі буде треба, то доведеться постачати газ для цілей енергетики", – виклав позицію Кудін.

При цьому він зазначив, що "Центренерго" вже цього місяця розраховує погасити борг перед НАК обсягом близько 900 млн грн за спожитий на початку року ресурс. "Контракт у "Центренерго" з газу тільки з НАК. Раніше було по-різному. Компанія винна ще за той газ, який ми спожили в січні-лютому. Ми плануємо цей борг погасити в листопаді. Там майже 900 млн грн", - пояснив Кудін.

Він зазначив, що погасити цей борг "Центренерго" планує за рахунок передоплати за реалізовану е/е. "В такому разі ми знатимемо, що готові до будь-яких форс-мажорів", - наголосив він.

Водночас голова наглядової ради не спрогнозував обсягу потенційно необхідного ресурсу. "Поки що складно сказати про обсяг, тому що треба буде дивитися, який виникне дефіцит", – пояснив Кудін.

При цьому, за його словами, компанія розраховує, що їй вдасться пройти ОЗП на вугіллі. "У нас у рамках підготовленого плану дефіцит не повинен виникнути. Ми розраховуємо повністю збалансуватися вугіллям", - сказав Кудін, додавши, що все залежатиме від погодних умов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ завершує розробку законопроєкту про систему страхування воєнних ризиків в Україні

Довгострокове контрактування дозволить вітчизняним виробникам оборонної продукції розширити виробництво - "Українська бронетехніка"

Скасування ЄС мита допомогло українському ГМК під час війни, але потрібно прибрати з євроринку російську продукцію - менеджер "Метінвесту"

Миколаїв просить у Кабміну та Верховної Ради дозволу спрямовувати на відновлення житла кошти з місцевого бюджету

Мінфін США продовжив до листопада дозвіл на пов'язані з енергетикою операції з російськими банками

Дві шахти на Донеччині були знеструмлені через обстріл, аварійної допомоги з Європи 29 квітня не залучали - Міненерго

НБУ в понеділок послабив курс гривні на 6 коп.

"Українська біржа" заявляє про відсутність підстав позбавлення її ліцензії та готова юридично відстоювати свою правоту

Вартість завершення першого етапу валютної лібералізації оцінюють у $5,5 млрд

Прийом заявок до ДАР на отримання дотацій на оброблювану землю від фермерів деокупованих територій стартує 1 травня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА