14:30 28.10.2021

Прем'єр-міністр Молдови про газову кризу: Підключення до енергоринку ЄС залишається пріоритетом

2 хв читати
Прем'єр-міністр Молдови про газову кризу: Підключення до енергоринку ЄС залишається пріоритетом

Розширення співпраці Молдови з ЄС, як і раніше, є пріоритетом влади країни, заявила прем'єр-міністр Молдови Наталія Гаврилиця під час переговорів із єврокомісаром з енергетики Кадрі Сімсон у четвер у Брюсселі.

"Підтримка Євросоюзу має вирішальне значення для гарантування безпеки та енергетичної незалежності Молдови, а приведення політики в цій галузі у відповідність до європейських стандартів і підключення до енергетичного ринку ЄС залишається пріоритетом виконавчої влади", - заявила Гаврилиця. Її слова наводить прес-служба уряду Молдови.

За словами прем'єра, Молдова зацікавлена в постійному діалозі високого рівня з ЄС в енергетиці, що допоможе вирішити пріоритетні питання і визначити сфери, де потрібна допомога європейських партнерів.

За даними прес-служби уряду Молдови, газова криза і можливості диверсифікації джерел постачання Молдови газом і електроенергією стали головною темою зустрічі. "Уряд підключився до переговорів щодо врегулювання цієї кризи в умовах, коли країна залежала від єдиного постачальника. Водночас ми ініціювали обговорення з країнами регіону проектів, які дадуть змогу постачати Молдові газ і електроенергію з альтернативних джерел", - сказала Гаврилиця.

Сімсон, у свою чергу, наголосила на важливості реалізації проектів, які допоможуть підвищити рівень енергетичної безпеки Молдови, й висловила готовність ЄС надати необхідну підтримку в подоланні труднощів.

Глава Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн напередодні за підсумками зустрічі з прем'єр-міністром Молдови повідомила, що Євросоюз виділить Кишиневу 60 млн євро на допомогу для подолання газової кризи.

Раніше газета Financial Times із посиланням на джерела стверджувала, що російська сторона пропонує Молдові відмовитися від угоди про вільну торгівлю з ЄС і приєднатися до Євразійського економічного союзу. Коригування Угоди про вільну торгівлю з ЄС і відстрочка узгоджених із Брюсселем реформ енергетичного ринку, за даними видання, можуть бути запорукою отримання більш дешевого газу для країни. Тим часом прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Росія не висуває Кишиневу політичних умов для відновлення постачань газу Молдові.

Молдова проводить переговори з "Газпромом" про укладення довгострокового контракту. Згідно з контрактом на жовтень, Молдова отримує газ за ціною $790 за 1 тис. куб. м. 22 жовтня парламент Молдови оголосив про впровадження надзвичайного стану в республіці у зв'язку з газовою кризою терміном до 20 листопада.

Наразі переговори з "Газпромом" тривають, сторони поки що не дійшли згоди. Віце-прем'єр Андрій Спину перебуває в Санкт-Петербурзі, де проводить переговори з главою "Газпрому" Олексієм Міллером.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

АЗК "Укрнафта" працюють без світла на сході й півдні країни

Мінекономіки очікує узгодження Плану України Брюсселем протягом кількох тижнів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА