13:22 23.10.2021

Запитуваний Молдовою як допомога України обсяг газу становить 15 млн куб. м - голова енергокомітету Ради

3 хв читати
Запитуваний Молдовою як допомога України обсяг газу становить 15 млн куб. м - голова енергокомітету Ради

Молдова у своєму зверненні до України по допомогу в постачаннях газу просить 15 млн куб. м палива, повідомив голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус.

"Молдова звернулася до України з проханням надати приблизно 15 млн куб. м газу", - написав Герус у своєму Telegram-каналі в суботу, додавши, що ні про які 1 млрд куб. м газу, про що пишуть ЗМІ, не йдеться.

Він зазначив, що запитуваний молдавською стороною обсяг становить всього 0,08% від запасів газу в українських сховищах, які становлять 18,4 млрд куб м, але для Молдови це критично важливий обсяг уже найближчими днями - на період до підписання нового газового контракту з "Газпромом", щодо якого "тривають складні переговори".

"Такі дії (допомога з боку України - ІФ) - це певна форма "аварійної допомоги", правильна практика добросусідських відносин", - зазначив голова енергокомітету ВР.

Водночас він пояснив, що побажанням України в постачаннях газу є його повернення до кінця зими.

"Єдине, чого Україна хоче, щоб Молдова повернула цей газ до кінця зими. Все-таки за чотири місяці Молдова, найімовірніше, знайде постійного постачальника газу, а саме в лютому він буде найбільше потрібен Україні. Ще раз - це єдине побажання з боку України", - наголосив Герус.

Як повідомлялося, на засіданні в п'ятницю, 22 жовтня, Рада національної безпеки і оборони (РНБО) ухвалила рішення надати допомогу Молдові з постачаннями газу.

За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, з таким проханням до українського уряду звернулася прем'єр-міністр Молдови Наталія Гаврилиця.

Він уточнив, що це буде газ у борг, не за гроші, і потім Молдова поставлений ресурс поверне.

Напередодні уряд Молдови схвалив впровадження режиму надзвичайного стану терміном на 30 днів, із 22 жовтня до 20 листопада, рішення ухвалено у п'ятницю на надзвичайному засіданні у зв'язку зі сформованою в країні ситуацією в сфері енергетики.

Молдова і "Газпром" поки що не домовилися про чергове продовження газового контракту, який закінчився 30 вересня. У цій ситуації сторони вирішили тимчасово продовжити договір на колишніх умовах на один місяць. При цьому в жовтні Молдова отримує газ за ціною $790 за 1 тис. кубометрів, тоді як у вересні ціна становила $550 за 1 тис. кубометрів.

Раніше у "Молдовагаз" повідомили, що контракт із "Газпромом", який закінчився 30 вересня, продовжили на один місяць лише за декілька годин до його закінчення. У зв'язку з цим у "Газпрому" не було підстав для бронювання необхідних потужностей для транспортування природного газу через газотранспортну систему України для споживачів Молдови на жовтень.

За даними за 9 місяців 2021 року транзит природного газу через газотранспортну систему (ГТС) України в напрямку Молдови становив 2,272 млрд куб. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА