19:52 02.09.2021

Україна в серпні вичерпала квоти на імпорт свинини з ЄС - профільна асоціація

2 хв читати
Україна в серпні вичерпала квоти на імпорт свинини з ЄС - профільна асоціація

Українські імпортери протягом січня-серпня в повному обсязі використали квоти на безмитне ввезення свинини з Європейського Союзу, під час подальшого ввезення охолодженої свинини застосовуватиметься 12%-ве мито, а мороженої - 10%-ве.

Про це повідомляється на сайті асоціації "Свинарі України" (АСУ) в четвер.

"Станом на 1 вересня до України завезли 20 тис. тонн охолодженого та мороженого м'яса свиней з країн ЄС. Це відповідає обсягам квоти на безмитне постачання свинини з країн Європейської співдружності, встановленим у рамках економічної частини Угоди про асоціацію. Оскільки цьогоріч ці ліміти вибрано, кожен наступний кілограм європейської охолодженої свинини коштуватиме імпортерам на 12% дорожче за рахунок мита, а морожене м'ясо свиней подорожчає на 10%", - зазначено в повідомленні організації.

За даними асоціації, відзначається певне пожвавлення імпортної активності цього року, що підтверджує вичерпання квоти на ввезення свинини в серпні, тоді як у попередні роки імпортна квота вичерпувалася в листопаді-грудні.

АСУ уточнила, що українські імпортери мають аналогічні домовленості про безмитне постачання до 14,4 тис. тонн свинини з Канади (квоту використано на 9%) і до 1,7 тис. тонн з Великої Британії (поставок з цієї країни у 2021 році не було).

"Якщо завезення м'ясної сировини з цих країн стане економічно привабливим для імпортера, надходження мороженої свинини навряд чи матиме суттєвий вплив на вітчизняний ринок свинини. Крім цього, очікувані зміни валютних курсів восени також сприятимуть підвищенню вхідного бар'єра для імпортної сировини", - підсумувала асоціація в повідомленні.

Як повідомлялося, АСУ в січні 2021 року попросила торгового представника України Тараса Качку на переговорах з ЄС про перегляд квот у рамках угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) не збільшувати (або навіть зменшити) квоту на безмитне ввезення свинини.

За її даними, за п'ять років дії угоди про ЗВТ поставки здійснювалися лише односторонньо: з ЄС в Україну. Експорт свинини і продукції свинарства з України до ЄС заборонений через спалах африканської чуми свиней (АЧС) у 2012 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА