19:10 18.03.2021

Регулятор ЄС не знайшов зв'язку між щепленням AstraZeneca від COVID-19 і виникненням тромбозу

2 хв читати
Регулятор ЄС не знайшов зв'язку між щепленням AstraZeneca від COVID-19 і виникненням тромбозу

Експертний комітет із безпечності препаратів Європейського агентства з лікарських засобів під час оцінки інформації про ускладнення у щеплених вакциною AstraZeneca проти коронавірусу не знайшов однозначного зв'язку між випадками тромбозу та застосуванням препарату.

"Комітет дійшов чіткого наукового висновку: це безпечна й ефективна вакцина... Комітет також дійшов висновку, що вакцина не пов'язана з ризиком утворення тромбів і проблем із зсіданням крові", - заявила глава європейського медичного регулятора Емер Кук.

"Це безпечна й ефективна вакцина", - додала вона.

При цьому Кук зазначила, що, втім, цілком відкидати версію про взаємозв'язок утворення тромбів із вакцинацією цим препаратом усе-таки не можна. Вона пояснила, що експерти виявили вкрай нечисленні випадки, в яких немає повної упевненості, яка причина тромбів. "Але ми, як і раніше, не можемо повністю відкидати зв'язки між цими випадками та вакциною", - зазначила вона.

Кук також сказала, що країни ЄС самі можуть ухвалювати рішення, чи застосовувати вакцину. Вона наголосила, що при вакцинації великої кількості людей завжди виникають випадки, пов'язані з виникненням яких-небудь проблем.

"Коли ви вакцинуєте мільйони людей, неминуче те, що рідкісні або серйозні захворювання виникатимуть після вакцинації", - зазначила вона.

За словами глави регулятора, рекомендації полягають у тому, щоб підвищити обізнаність серед тих, хто проходить вакцинацію цим препаратом, про можливі побічні ефекти.

"Дуже важливо, щоб за всіма випадками побічних ефектів ретельно стежили і про них повідомляли, щоб ми могли оцінити їх і, в разі необхідності, оновити інформацію", - додала вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА