13:14 10.03.2021

Герус ініціював законопроект про обмеження імпорту е/е та запровадження спецмит на енергоресурси з РФ

2 хв читати
Герус ініціював законопроект про обмеження імпорту е/е та запровадження спецмит на енергоресурси з РФ

Голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус (фракція "Слуга народу") ініціював законопроект про обмеження імпорту електроенергії з Російської Федерації.

Відповідний проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо заходів з посилення незалежності України №5208 оприлюднено на сайті ВР у середу.

"Тимчасово, до 31 грудня 2021 року, регулятор (Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, НКРЕКП - ІФ) має повноваження обмежувати доступну пропускну спроможність, що розподіляється на добових та місячних аукціонах на 2021 рік, у частині міждержавних перетинів між Україною та державою, що визнана Верховною Радою країною-агресором", - йдеться в законопроекті.

Згідно із законопроектом, регулятор також має право анулювати результати річного аукціону з розподілу пропускної спроможності на 2020-2021 роки в частині перетинів із РФ.

У такому разі здійснюється відшкодування коштів, сплачених за розподілену пропускну спроможність, йдеться в законопроекті.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект передбачає послідовний підхід до зниження залежності від постачання товарів із РФ, для чого також пропонується запровадити спецмита на відповідне постачання енергоресурсів.

Згідно з перехідними положеннями законопроекту, Кабінет Міністрів у тримісячний термін має ухвалити акти щодо запровадження спеціальних мит на паливно-енергетичні ресурси, що походять із країни-агресора, зокрема антрацит, бітумінозне та коксівне вугілля, бензини, скраплені гази, вуглеводні та важкі дистиляти.

Крім того, уряд має розробити законопроект про спрямування коштів, одержаних від спецмит, на фінансування оператора системи передачі за спецобов'язками компенсації вартості "зеленої" електроенергії та/або з розвитку генерувальної потужності.

Водночас у законопроекті пропонується зобов'язати ліцензіатів у сфері енергетики щорічно надавати регулятору інформацію щодо кредитних договорів понад EUR10 млн за курсом НБУ з суб'єктами господарювання країни-агресора, зокрема про їхній розмір, процентні ставки та графіки погашення.

Окремою нормою законопроекту пропонується зобов'язати Міністерство енергетики ініціювати невідкладні заходи у разі зниження запасів вугілля на складах електростанцій нижче за встановлений мінімальний рівень з метою уникнення порушень роботи ОЕС.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА