19:48 13.11.2020

Політику скорочення викидів вуглецю вже обговорює ЄС разом з Україною - Воллерт

2 хв читати
Політику скорочення викидів вуглецю вже обговорює ЄС разом з Україною - Воллерт

Шляхи вирішення проблеми викидів вуглекислого газу в атмосферу вже обговорює Євросоюз разом з Україною, заявив міністр-радник Представництва ЄС в Україні Торстен Воллерт.

"Рішення щодо впровадження вуглецевого податку не ухвалено. Поки що це тема дискусій. А як приймаються такі рішення в ЄС? Це дуже тривалий процес. Там є завжди діалог стейкхолдерів. І наразі це обговорюється і з країнами ЄС, і в парламенті ЄС, і з бізнесом. Що нового? То це те, що ця політика обговорюється вже з Україною. Україна - це найперший партнер ЄС, що не є його членом, де є такий діалог і де це обговорюється", - сказав Воллерт на дискусії "Green Deal: вплив на Україну та її бізнес", організованій агентством "Інтерфакс-Україна" та його спецпроектом "Енергореформа" в четвер.

За словами Воллерта, поки що не зрозуміло, яким зрештою буде справедливе вирішення проблеми викидів CO2 в атмосферу.

"Це може бути податок, а може бути пов'язано з торговельними квотами. Ми наразі не знаємо. Нині експерти працюють над різними варіантами. Й лише наступного року пропонуватиметься рішення від ЄС", - сказав він.

На думку міністра-радника, український бізнес також може вступати в комунікацію з європейським і пояснювати свою точку зору та свої вирішення проблеми.

Говорячи про Green Deal, метою якої, за його словами, є не лише модернізація виробництва, а і кліматична нейтральність Європи до 2050 року, Воллерт наголосив: ця політика формувалася з баченням того, що Європа - це не лише Євросоюз, це - континент.

При цьому він позитивно оцінив досягнуті на саміті Україна-ЄС у Брюсселі домовленості на найвищому рівні про початок повноцінного діалогу. "Ми бачимо, що це вже починає працювати. Зараз це певні інформаційні заходи, переговори", - сказав він.

У зв'язку з цим Воллерт повідомив, що найближчим часом відбудуться переговори про можливу участь України в Акумуляторному альянсі.

"Безпосередньо з віце-президентом Єврокомісії Марошем Шефчовичем, який відповідає за ці питання, готуємо зустріч віце-президента Єврокомісії Франца Тіммерманса з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем. Домовляємося, предметно розробляємо план дій, але не бюрократичний документ", - роз'яснив Воллерт.

При цьому він зазначив, що різниця між прийнятими та реалізованими за останні 30 років стратегіями в Україні занадто велика. "Так от. Цього ми не хочемо. А хочемо справді знайти пріоритетні напрями розвитку та працювати", - наголосив міністр-радник Представництва ЄС в Україні.

На його думку, найскладніше для України - це думати на 30 років наперед.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА