16:32 27.07.2020

Екс-голова Нацкомфінпослуг очолив Асоціацію фінансових інституцій

2 хв читати
Екс-голова Нацкомфінпослуг очолив Асоціацію фінансових інституцій

Асоціацію фінансових інституцій (АФІ) очолив екс-голова Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг) Ігор Пашко.

Про це Пашко повідомив агентству "Інтерфакс-Україна".

"Наразі ринок небанківських фінансових послуг переживає досить складний етап трансформації. Це пов'язано передусім із переходом функцій регулювання ринку до НБУ. Попереду - великі зміни у регулюванні ринку і на рівні законодавства, і на рівні нормативних актів", - сказав він.

На думку Пашка, роль небанківського ринку у сфері надання фінансових послуг зростатиме, оскільки на сьогодні це фінансовий ринок, який розвивається найбільш динамічно. Так, якщо у 2015 році обсяг кредитів населенню, виданих фінансовими компаніями, становив 13,8 млрд грн, то вже у 2019 році - 79,1 млрд грн. Окрім того, сукупна вартість договорів фінансового лізингу у 2015 році становила 6,2 млрд грн, у 2019-му цей показник досяг 26,2 млрд грн. Таку саму динаміку демонструють й інші небанківські ринки.

Говорячи про плани АФІ, Пашко повідомив, що, безумовно, насамперед це буде участь в обговоренні змін у законодавстві про надання фінансових послуг. За його словами, в АФІ вже склалася хороша практика створення комітетів з основних напрямів діяльності, під час роботи яких виробляється позиція ринку і надалі озвучується в органах влади.

"Вважаю, це дуже вдалий формат і, безумовно, ми його продовжимо. Думаю, що новий колектив АФІ привнесе свій внесок в опрацювання позиції ринку", - зазначив він.

Таку саму практику планується застосовувати і в обговоренні нових положень НБУ з регулювання небанківського ринку. Важливо в період трансформації нагляду донести позицію ринку до нового регулятора. Від цього залежатиме, наскільки успішною буде реформа, наскільки активно ринок розвиватиметься. І нарешті - наскільки якісні послуги надаватимуть кінцевим споживачам, наголосив Пашко.

Крім того, за його словами, в планах АФІ - розвиток ще одного напряму діяльності: захист прав споживачів.

"Може здатися дивним, що асоціація планує цим займатися. Насправді захист прав споживачів спрямований передусім на повернення довіри до ринку, а у фінансових послугах довіра - наріжний камінь. Як ми це робитимемо - радитимемося з членами АФІ. Звісно, таку роботу, яку ми проводили із захисту прав споживачів у Нацкомфінпослуг, організовувати не будемо. Це не функція асоціацій, однак захист прав споживачів не може залишитися поза полем діяльності АФІ", - зазначив він.

Керівник асоціації також повідомив, що щойно буде знято карантин, планується проведення конференцій, семінарів, навчання членів асоціації із запрошенням представників НБУ, фінансового моніторингу, фіскальних органів тощо.

"Загалом чекає багато роботи. Думаю, платформа АФІ - саме те місце, де можна докласти зусиль для подальшого розвитку ринку небанківських послуг", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Основою горизонтального вирівнювання місцевих бюджетів-2025 будуть надходження ПДФО-2024 і статистика населення на початок війни та ВПО

Відключення е/е можуть повернутися з виведенням найближчими днями чергових енергоблоків у ремонт - голова "Енергоатому"

Вимоги до затвердження керівництва українських СК зараз набагато жорсткіші, ніж у європейських країнах - думка

Частка бізнес-продажу в мережі JYSK в Україні в травні 2024 р. перевищила 6%

Заступник міністра фінансів США обговорить у Києві питання посилення санкцій і прибутку від активів РФ

Держбюджет отримав від туристичної галузі в першому кварталі 616 млн грн

Райффайзен Банк почав видавати кредити малому бізнесу на СЕС та електрокари

АМПУ завершує переговори щодо відновлення поромної переправи Азербайджан-Україна

ЄБРР підтримуватиме Україну до кінця війни в межах EUR1,5 млрд на рік

"Укрнафта" запустила високодебітну свердловину на Заході України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА