18:23 01.07.2020

Бюджет не має заборгованості перед шахтарями, це безпрецедентна ситуація, - Буславець

2 хв читати
Бюджет не має заборгованості перед шахтарями, це безпрецедентна ситуація, - Буславець

Бюджет не має заборгованості із заробітної плати перед працівниками вугільних підприємств, повідомила т. в. о. міністра енергетики Ольга Буславець.

"Всі кошти, які необхідно було виплатити шахтарям з бюджету, надійшли на їхні платіжні картки. Це безпрецедентна ситуація, коли немає заборгованості перед шахтарями з бюджету. Та заборгованість, яка ще є - вона невелика, 127 млн грн на всі вугільні підприємства, - погашатиметься за рахунок господарської діяльності цих підприємств", - сказала Буславець на брифінгу в середу.

Вона уточнила, що у п'ятницю, 26 червня, на погашення боргів перед шахтарями з бюджету було спрямовано 339 млн грн, наголосивши, що стабільна робота і своєчасна виплата зарплати шахтарям надалі залежить від забезпечення гарантованого збуту їхньої продукції.

Глава Міненергетики висловила сподівання, що досягти цієї мети допоможе рішення уряду щодо пріоритетної диспетчеризації енергоблоків теплових станцій, які виробляють електроенергію шляхом спалювання вугілля.

"Це забезпечить рішення, яке забороняє використовувати природний газ для основного виробництва електроенергії тепловою генерацією. Саме це рішення має забезпечити збут вугілля", - роз'яснила Буславець.

При цьому вона висловила думку, що заборгованості із зарплати не є основною причиною шахтарських протестів у Києві, що розпочалися 30 червня.

"На мітинги вийшли не лише щодо наявності заборгованості, це не основна причина. На мітингах є також працівники шахт, які перебувають, наприклад, в оренді, вони вимагають гарантованого збуту вугілля і виконання паливного балансу, затвердженого Міненерго", - сказала Буславець.

Водночас голова Незалежної профспілки гірників України, народний депутат (фракція "Батьківщина") Михайло Волинець на своїй сторінці у Facebook у середу повідомив про протидію Національної поліції проведенню мітингу шахтарів біля Офісу президента.

"Напад на депутата, на шахтарів, на профспілковців. Поліція заважає учасникам всеукраїнської акції протесту шахтарів встановлювати намети", - підписав він відео конфлікту між мітингувальниками та поліцією. При цьому він наголосив, що шахтарі мають намір продовжити протест до виконання їхніх вимог.

Як повідомлялося, шахтарі висувають низку вимог до влади: відправити у відставку з посади голови енергетичного комітету Верховної Ради Андрія Геруса і притягнути його до кримінальної відповідальності за шкоду, завдану енергетичній галузі країни, а також зобов'язати Фонд державного майна, Центренерго, Держвуглепостач, ДП "Калуська ТЕЦ-Нова" розрахуватися з шахтами за отримане вугілля на суму майже 884 млн грн.

Крім того, гірники висунули вимогу погасити заборгованість із зарплати, яка станом на 1 липня сягне понад 1,2 млрд грн.

Шахтарі також вимагають заборонити імпорт електроенергії та вугілля газових марок із Росії та Білорусі, відновити роботу блоків теплових електростанцій, які були переоснащені з антрацитового вугілля на вугілля газової групи, вивести з простою шахти і забезпечити їхню стабільну роботу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ у середу послабив курс гривні на 9 коп.

Велика Британія збільшить свій внесок у Фонд підтримки енергетики на £20 млн

Україна увійде наступного опалювального сезону з запасами в ПСГ не менше 13 млрд куб. м – голова Нафтогазу

Шмигаль доручив затвердити графіки ремонтів енергооб'єктів і кроки щодо посилення їх захисту до початку опалювального сезону 2024/25 років

США виділять понад $190 млн на підтримку енергосектору України протягом п'яти років

Рада викликала керівника БЕБ

"Укренерго" обмежить промспоживачів і бізнес із 18:00 до 23:00, не виключає можливості аварійних відключень населення

Енергетики повернули світло понад 50 тис. абонентам, відключеним унаслідок повітряної атаки РФ уранці середи - Міненерго

Кабмін створив штаб підготовки до опалювального сезону

Кабмін змінив умови оренди держмайна на час воєнного стану: Хто зможе не платити

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА