Таїланд може скоротити виробництво цукру на 30% через найсильнішу за 40 років посуху

Виробництво цукру в Таїланді може впасти на 30% через найсильнішу за 40 років посуху, повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на дані галузевої компанії.
Таїланд, який є одним з найбільших експортерів цукру в світі, може скоротити його виробництво до 9-10 млн тонн. Виробництво цукрової тростини може опуститися нижче 90 млн тонн у порівнянні з 130 млн тонн у попередньому сезоні.
"Це гірше, ніж ми очікували. Цей сезон може стати найгіршим за п'ять років", - сказав агентству віце-голова галузевої групи Thai Sugar Millers Corp. Сірівутхі Сіампхакде.
Сильна посуха тисне на економіку Таїланду і, зокрема, на сільськогосподарський сектор, в якому зайняті 11 млн людей. Вона також може привести до подальшого зростання світових цін на цукор, які злетіли на 35% за останні п'ять місяців на тлі побоювань, що несприятливі погодні умови загрожують врожаям у країнах-виробниках, включно з Мексикою та Індією.
У Таїланді тривала посуха вже позначається на основних економічних культурах, включно з рисом і цукром. На економіку країни також впливає експорт, що скорочується, затримка бюджетних витрат і падіння на 80% кількості туристів з Китаю, що є головним із джерел доходів туріндустрії, на яку припадає більше однієї п'ятої економіки Таїланду.
За прогнозом Bank of Ayudhya, посуха може коштувати країні 46 млрд бат ($ 1,47 млрд), або 0,27% ВВП. Банк очікує, що наслідки посухи відчуватимуться не тільки в сільському господарстві, а й в промисловості.