20:12 31.12.2019

Базою розрахунку між "Нафтогазом" і "Газпромом" є затверджені українським регулятором тарифи

3 хв читати
Базою розрахунку між "Нафтогазом" і "Газпромом" є затверджені українським регулятором тарифи

Базою розрахунку тарифів між НАК "Нафтогаз України" і ПАТ "Газпром" є затверджені 24 грудня українським регулятором тарифи для ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" на послуги з транспортування газу для точок входу / виходу на 2020-24 роки, повідомив глава НАК Андрій Коболєв на прес-конференції в Києві у вівторок.

"Тарифи між Газпромом і Нафтогазом були прораховані як тарифи українського регулятора, до яких додається невелика маржа. Базою для цього розрахунку були насамперед тарифи, розраховані в Україні", - сказав він.

Глава НАК також зазначив, що прописану в контракті між Нафтогазом і Газпромом тарифну ставку він не може озвучити через умови конфіденційності, але вона майже не змінюється відповідно до діючої в поточному році (у жовтні - 2019 НАК прогнозував, що тариф на транзит російського газу в 2019 році складе $ 2,61 за 1 тис. куб. м на 100 км - ІФ).

"Для Газпрому тариф (на транзит - ІФ) майже не змінюється на гарантовані обсяги. На обсяги, які вони будуть замовляти на додаток до цього, він буде більший", - сказав він.

Коболєв додав, що закріплені в контракті з Газпромом мінімальні діапазони транзиту обсягом 225 млрд куб. м протягом п'яти років і затверджені тарифи роблять діяльність ГТС України життєздатною на перспективу 2020-24 рр..

Глава НАК також зазначив, що ступінь гарантованості прокачування Газпромом затверджених у контракті обсягів газу є "високою, кращою, ніж у минулому контракті".

Раніше, 24 грудня, український регулятор розрахував тарифи ОГТСУ на транспортування газу на міждержавних перетинах для точок входу і виходу на 2020-2024 роки. Зокрема, для точок входу (фактично для імпорту в Україну - ІФ) з боку країн західної Європи тариф знизиться на 29,1% - з $ 6,28 до $ 4,45 за 1 тис. куб. м / добу, з боку РФ (для транзиту та імпорту в Україну - ІФ) - збільшиться в 2,5 рази, з $ 6,28 до $ 16,01 за 1 тис. куб. м / добу.

Для точок виходу (транзит, гіпотетичний експорт з України - ІФ) в країни західної Європи тариф знизиться. Зокрема, в напрямку Польщі - на 27,6%, до $ 9,04 за 1 тис. куб. м / добу, Словаччини - на 44,8%, до $ 9,68 за 1 тис. куб. м / добу, Угорщини - на 45,1%, до $ 9,25 за 1 тис. куб. м / добу, турецький напрямок (Орловка / Ісакча) - на 91,8%, до $ 1,13 за 1 тис. куб. м / добу.

Водночас, не дивлячись на тарифи, що встановлюються регулятором з 2016 року, відповідно до європейської методології, для точок входу і виходу ГТС України, вони не застосовувалися щодо транзиту газу, здійснюваного за контрактом між НАК "Нафтогаз України" і ПАТ "Газпром" від 2009 року.

Як повідомлялося, відповідно до підписаного 20 грудня в Мінську міжурядового протоколу Україна-РФ-Єврокомісія, протягом 27-30 грудня було реалізовано пакетну угоду з виплатою "Газпромом" "Нафтогазу" $ 2,9 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу, відмовою сторін від позовів, котрі існують, включно з врегулюванням штрафу Антимонопольного комітету України на $ 7,4 млрд, і підписанням транзитної угоди на п'ять років (2020 рік - 65 млрд куб. м, 2021-2024 роки - по 40 млрд куб. м) з можливістю її продовження на десять років.

У "транзитній" частині пакета документів підписані міжоператорська угода про приєднання мереж (interconnection agreement) між ОГТСУ і "Газпромом", а також договір між "Нафтогазом України" і "Газпромом" на організацію транспортування, і транспортна угода між НАК і ОГТСУ.

Україна очікує отримати від транзиту природного газу протягом 2020-24 рр. мінімум $ 7,2 млрд. У разі бронювання потужностей ГТС України понад мінімально закріплених контрактом 225 млрд куб. м протягом п'яти років, дохід від транзиту збільшиться.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА