14:14 15.11.2019

Загальний борг неплатоспроможних VAB Банку та банку "Фінансова ініціатива" Бахматюка перед державою становить 29,3 млрд грн

2 хв читати
Загальний борг неплатоспроможних VAB Банку та банку "Фінансова ініціатива" Бахматюка перед державою становить 29,3 млрд грн

Загальний борг неплатоспроможних VAB Банку та банку "Фінансова ініціатива" Олега Бахматюка перед державою становить 29,3 млрд грн, зокрема заборгованість Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) - 11 млрд грн, Національному банку України (НБУ) - 10,6 млрд грн, трьом державним банкам - 7,7 млрд грн.

Згідно з повідомленням прес-служби НБУ у Facebook у п'ятницю, борг екс-власника VAB Банку та банку "Фінансова ініціатива" перед центробанком забезпечений його особистими поруками щодо погашення на загальну суму 8,6 млрд грн і майновими поруками компаній Бахматюка.

"Для того, щоб ці поруки перетворилися на реальне повернення коштів, НБУ подав проти нього та його компаній більше ніж 50 судових позовів", - повідомив регулятор.

Центробанк додав, що станом на 15 жовтня 19 судових рішень за договорами поруки Бахматюка щодо банку "Фінансова ініціатива" були ухвалені на користь Нацбанку і набули чинності, при цьому немає жодного рішення стосовно VAB Банку.

"19 перемог не дозволили поки що забезпечити погашення боргів: реалізація майна Державною виконавчою службою йде напрочуд кволо", - зазначив регулятор.

Як повідомлялося, НБУ в листопаді 2014 року через 40 днів після надання стабкредиту визнав ВіЕйБі Банк (VAB Банк, Київ) неплатоспроможним, а 20 березня 2015 року вирішив відкликати його банківську ліцензію та ліквідувати.

За даними НБУ, на початок жовтня 2014 року VAB Банк за розміром активів посідав 16-те місце (23,97 млрд грн) серед 166 банків, що діяли в країні. Його власник бізнесмен Бахматюк, мажоритарій агрохолдингів "Укрлендфармінг" та "Авангард", неодноразово звертався до ФГВФО та НБУ з пропозицією реструктуризувати борги, але Нацбанк відхилив його пропозиції та вимагає негайно стягнути заборгованість за кредитами рефінансування.

21 травня 2019 року Нацбанк ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку "Фінансова ініціатива". 22 травня ФГВФО розпочав процедуру його ліквідації терміном на два роки - до 21 травня 2021 року.

Нацбанк відніс банк "Фінансова ініціатива", що належав бізнесмену Олегу Бахматюку, до категорії неплатоспроможних ще 23 червня 2015 року, проте перехід до його ліквідації затягнувся через тривалі судові баталії про законність такого рішення НБУ.

Згідно з даними Нацбанку України, на 1 квітня 2015 року за розміром активів (19,18 млрд грн) банк "Фінансова ініціатива" посідав 16-те місце серед 133 українських банків.

Станом на 1 квітня 2019 року його сумарні активи становили 22,03 млрд грн, тоді як чисті - 5,46 млрд грн. На цю дату у балансі в розділі зобов'язань числилися кошти клієнтів на суму 1,86 млрд грн, зокрема фізичних осіб - 1,38 млрд грн, а заборгованість перед Нацбанком становила 7,71 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА